Избират терен за новата Математическа гимназия

Половин милион лева в новия бюджет на Пловдив се заделят за проектиране на нови сгради на  МГ „Акад. Кирил Попов” и ХГ „Св. св. Кирил и Методий”. Това стана ясно при приемането на финансовата рамка на Общината по-рано днес.  

За строеж на Математическата гимназия  има два варианта, между които ще избираме – до хотел SPS или до Английската и руската гимназии, където може да се изгради хубав кампус с басейн, обясни Здравко Димитров. До сградата на Хуманитарната гимназия, която ще бъде обновена, ще се проектира още едно крило.

За първи път от 40-45 години в Пловдив ще се строят училищни сгради с твърдото ни намерение да бъдат завършени до края на мандата, коментира зам.-кметът Стефан Стоянов.

Образованието е един от приоритетите във финансовата политика на Община Пловдив през 2020 г. За училищата и детските градини в проектобюджета са предвидени 153 млн. лева , от които 138 милиона са държавна субсидия, а останалите средства се осигуряват от собствените приходи на общината.

Разходите  за образование представляват почти 45 процента от целия бюджет на Пловдив. Парите са разпределени за заплати, издръжка на заведенията, ремонти, техника,  пакет от мерки за въвеждане на съвременните методи на обучение,  както и за всички други дейности в образованието.

Бюджетът на града за тази година е: 343 251 629 лв.  или с един милион лева повече в сравнение с приетия преди една година за 2019-а.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?