71

Иван Гешев изненада ученици от Английската гимназия в Пловдив: Говориха за правосъдие в бъдещето 

Главният прокурор Иван Гешев разговаря с ученици от Езиковата гимназия „Пловдив“. Срещата се проведе в рамките на инициативата „Правосъдие в бъдещето – прокурори  и ученици говорят за право“, организирана от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ)  и Камарата на следователите в България (КСБ). 


В дискусията участваха около 60 ученици от 11-ти клас със засилено изучаване на чужди езици и профилиращ предмет „история“, като много от тях възнамеряват да кандидатстват специалност „право“.


Сред първите въпроси, на които Иван Гешев трябваше да отговори, бе този - как от ученик може да станеш главен прокурор. „Първо трябва да завършиш право, след това да кандидатстваш по определени процедури, за да станеш част от прокуратурата. Това е моят път. Аз съм първият главен прокурор, който е част от прокуратурата. На мен целият ми живот е минал там. От три години съм главен прокурор, предстоят ми още четири. Не се оплаквам, но за пръв път отидох с децата си на море това лято. Три години от живота си съм ги изпуснал“, сподели Гешев. „Допреди мен за главен прокурор са избирани професор, политик и професор, съдия, адвокат, но това са хора външни за системата личности“, добави Иван Гешев и уточни, че за хората отвън е нужно  технологично време, за да разберат как структурата функционира.


„Една от основните цели на правосъдието е да се намали риска от други престъпления, не само да се накаже извършителят. По-тежкото наказание не решава проблемите, трябва да има неотменимост на наказанието“, каза  главният прокурор. Той обясни, че за да има смисъл в промяната на законите, така че да се постигат добри резултати, трябва авторите им да се допитват до практикуващите следователи, прокурори, съдии, представители от научната общност.  


Начина, по който сега се говори за „съдебна реформа“, той сравни с това „да направиш реформа в образованието без да питаш учителите, преподавателите в университетите, въобще хората от тази сфера“.


Част от въпросите на учениците бяха свързани с проблемите, до които води употребата на алкохол и наркотици. „Наркотиците стават вече като социална пандемия. Защо се стига до този бум? Мога да говоря много, включително за закриването на най-ефективните структури за противодействие на организираната престъпност и разпространението на наркотици. Бил съм на полево ниво в едно районно полицейско управление, тогава следователите бяха там, и съм виждал резултата от наркотиците. Почва се с лека дрога и се стига до ситуации, които не искам да онагледявам. Виждал съм какво значи физиологична абстиненция“, разказа главният прокурор. Той говори и за предложенията на прокуратурата за законодателни промени, които да ограничат катастрофите, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори. Например – да се конфискува в полза на държавата автомобил, собственост на шофьор, употребил алкохол. „Такива модели има в Европа. Спори се, че така се нарушавало свещеното право на собственост, но има и едно друго право, което е с приоритет – то се нарича право на живот. Трябва да е ясно, че когато има нарушение и престъпление, много бързо ще има наказание“, каза Иван Гешев. 


„Ние имаме проблем с това, че българи воюват с българи. Трябва да имаме чувство за общност и да започнем да се гордеем със собствената си държава. Образованието ни все още е много добро. За да си променим страната, не трябва да бягаме. Аз искам да живея и работя в България и затова правя неща, които смятам за правилни“, каза главният прокурор.


Заедно с Иван Гешев в срещата участваха Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба,  Румен Попов, заместник-апелативен прокурор на Апелативната прокуратура, Ваня Христева, окръжен прокурор на Пловдив, Николай Радев, директор на Езикова гимназия „Пловдив“, както и преподаватели.


На срещата бяха показани видеозаписи от разследвания, провеждани  преди 30-40 г. Борислав Сарафов разказа за ежедневието на следователите. „Професията на следователите е много динамична. Ден с ден не се повтаря. Това е една от най-интересните и романтични професии. Надявам се някои от вас да станат следователи, прокурори.  Други може би ще станат политици и ще си опонирате“, каза Сарафов. „Пред вас е бъдещето, вие сте млади. Убеден съм ще направите държавата ни по-хубава и по-добра“, сподели още ръководителят на Националното следствие.


Иван Гешев насърчи младежите, ако се насочат към право, да учат в България.  „Не е проблем да специализирате на друго място. Мислете, имате огромен достъп до информация, не приемайте нищо на готово. Ще се опитват да ви продават клишета, готови формули, няма готови формули. Подлагайте на съмнение дори собствените си решения на базата на информацията“, препоръча на учениците главният прокурор. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Зара

Зара

30.10.2022 | 07:37

Човекът, заради когото нямаме правосъдие взел акъл да дава! П…..!!!

Отговори
1 5
Ти правиш ли изобщо разлика между съд и прокуратура,ма?

Ти правиш ли изобщо разлика между съд и прокуратура,ма?

30.10.2022 | 11:38

Кифла елементарна,изходила се пак..

Отговори
4 0
Гешев,похвално!

Гешев,похвално!

29.10.2022 | 12:28

Децата с образование право са бъдещата ни Темида!

Отговори
7 2

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?