Следвайте ни

Историческият музей снима видеа, дава ги на училища

Ползва камера по проект и достъпен софтуер, слага и субтитри на английски

viber icon

Регионалният исторически музей ще прави кратки видеоматериали за видни личности и ще ги предоставя безплатно на училищата. Технологиите напреднаха много и имаме възможност сами да създаваме такива ресурси, казва директорът Стефан Шивачев.

Да миналата година в музея имали намерение да го оборудват допълнително с монитори с тъчскийн, за да могат посетителите, разглеждайки сбирката на място,

да кликнат върху експонат или личност, за които искат да узнаят повече,

и така сами да избират в коя тема доколко да се задълбочат.  Нужната конфигурация първоначално излизала около 3000 лева, отделно компании предлагали софтуер за още 5000, обвързвайки с договор за дълъг период от време и поддръжка. 

Оказало се, че това са излишни харчове, след като в последната версия на Windows вече има инструмент за създаване на електронни ресурси.  По този начин с инвестиция само от 120 лева и няколко вдъхновени служители музеят започва създаване на видеа - и за своята електронна платформа, и за училищата. Кметът Здравко Димитров също насърчил Шивачев да ги предоставя на учебни заведения.

По проект, финансиран от Министерството на културата, Регионалният исторически музей вече си е купил видеокамера. Така разполага с всичко необходимо за създаване на кратко видео с образователна цел.  Посетителите в Музея на Съединението са понамалели напоследък заради коронавируса и докато потокът е рехав, Пламен Четелязов работи над електронните ресурси. С колегите му снимат с камерата, добавят изображения от сбирката на музея и даже слагат субтитри на английски.

Не искаме да бъдем музей с безсмислени текстове и снимки, които предлагат огромен обем информация,

а накрая човек си тръгва, без да е сигурен какво е разбрал, казва Шивачев. Затова видеата ще бъдат полезна опция, която посетителят може да разгледа, ако например има по-задълбочен интерес към Захари Стоянов или Чардафон.

В последните години идват чужденци с интерес към нашата история, не само към етнографията и археологията, обяснява директорът. Питат за Възраждането и османския период.

Често изнесени часове в музея имат и класове от близката Хуманитарна гимназия. Музеят вече е разработил наръчник, който е предоставен на учителите по история и ще улесни работата им, като свърже уроците  от учебника с музейната сбирка и подскаже допълнителни инструменти часът да стане по-интересен - тематични работни листове или игра „Открий експоната”. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?