4232

Исторически успех! Резултатите от матурата по БЕЛ чупят рекорди ВИДЕО

Със среден успех по БЕЛ 61,91 точки Пловдивска област е в ТОП 3 след София-град и Смолян

Тази година на зрелостния изпит по български език и литература е получен най-високият резултат в брой точки, откакто изобщо се провежда матура  - 58,48. Този резултат е с няколко десети по-добър от досегашното най-високо постижение, получено през 2008 г. Това обяви на пресконференция в МОН министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

"Това е един много сериозен успех на учениците и учителите", допълни той.

От МОН подчертаха, че изпитните материали са върху изучаваното от няколко години, което е знак за по-добра подготовка в целия  гимназален етап.

Резултатите на зрелостниците от Пловдивско по БЕЛ са над рекордно високото средно ниво - постигнали са средно 61,91 точки. Това нарежда областта на трето място след София-град и Смолян.

Трябва да се има предвид обаче, че тази година всички зрелостници получиха служебно по 4 точки заради техническа грешка - на последната задача от първия модул някои ученици работиха по изпитен вариант без диаграма поради проблем при разпечатването.

Средният резултат по български език и литература в страната означава, че зрелостниците знаят за добър 4,36. 

На втория задължителен изпит по избираем предмет са постигнали средно 67,18 точки, което съответства на много добър 4,72.

Анализът показва, че намалява делът на слабите оценки.

Няма промени в класацията по области на матурата по БЕЛ. Първенците са София, Смолян, Пловдив, Варна, Благоевград, Стара Загора, Русе. В дъното на таблицата отново са Шумен, Разград и Плевен. Повишение бележат всички административни области в страната.

Над 70 на сто от учениците се справят с езиковите задачи с избираем отговор. Резултатите показват още, че могат да открият проблем и теза в литературно произведение. Възможността да избират между есе и интерпретативно съчинение, който се дава вече втора година, е повишила броя на учениците, работили по нея, на 90%. 71 на сто са писали есе, 19% - интерпретативно съчинение.

Повишава се успехът и на най-масовите изпити на втората  матура по избираем предмет - философия, география и икономика, биология и здравно образование. Има сериозно повишаване на резултата и по математика - с 15 точки.

Спрямо миналата година учениците с пълна шестица по БЕЛ са се увеличили от 30 на 251, а броят на отличните оценки е нарастнал от 1086 на 3174. В същото време скъсаните по БЕЛ са намалели почти два пъти  - от 8128 миналата година на 4325 в тазгодишната редовна кампания.

В Хуманитарната гимназия в Пловдив випуск 2024 е с успех 5,35 на матурата по БЕЛ. Нито един от 11-те явили се не е скъсан в ПГКИТ "Д-р Иван Богоров", където преобладават ученици, за които българският език не е майчин.

Слабите оценки на втората матура също са по-малко - миналата година са били  2554, а сега са 1765.

Випускът през годините

Тазгодишните зрелостници са випускът, който пострада най-много от дългите периоди на обучение от разстояние в електронна среда по време на ковид падемията. Статистиката показва, че като седмокласници са постигнали средно 53 точки на НВО по БЕЛ. В десети клас средният им резултат е бил 43,16, сега достига рекордните 58,48 т.

Докато в предишни години мнозина се отказваха от работа по модула, който изисква да се състави текст, сега 68% от учениците от този випуск вече се наемат да пишат.

На изпитите за придобиване на професионална квалификация, които се считат за втора матура за учениците от професионални паралелки, успех са постигнали 96% от явилите се. С най-високи резултати са София, Стара Загора, Варна и Пловдив. Най-добре са се представили учениците, които изучават администрация и управление, информатика, архитектура и строителство, хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг.

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
4.6/5 от 5 оценки
4.6/5 от 5 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?