Следвайте ни

Искат връщане на всички ученици присъствено в клас

Образователните институции да се затварят последни, а при нужда от редуване то да е 2 на 2 седмици за всички класове, а не за сметка на горен курс

viber icon

При първи данни за спад заболеваемостта всички ученици  от 1. до 12. клас да бъдат връщани присъствено и да бъдат отваряни градини, школи, центрове за формално и неформално образование, преди разхлабването на всякакви други мерки. А когато се налага временно преминаване към редуване по график, то да бъде 2 на 2 седмици и да включва всички класове, за да не бъде тежестта от онлайн обучението стоварвана върху определени класове – най-често от 8. до 12.

За това настояват в писмо до приемиера, здравните и образователните власти Неформална група „Родители на деца в прогимназиален и гимназиален етап на образование“, БАНО, Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. 

Оттам подчертават, че разбират сериозността на ситуацията и подкрепят усилията за опазване здравето и живота на учителите, децата и на всички граждани. Но не са съгласни цената да бъде платена от децата. Затова искат преминаването към дистанционно ОЕСР и затварянето на градини, ясли и центрове за формално и неформално образование и работа с деца да бъдат крайна мярка, към която да се прибягва, след като са предприети всички други възможни мерки срещу събиране на хора - затваряне на казина, търговски центрове, нехранителни магазини, заведения за хранене, спортни зали и т.н., както и ускоряване на ваксинацията на всички желаещи.

В писмото се посочва, че през текущата учебна година голяма част от учениците имат едва по 8-10 седмици присъствено обучение спрямо 18-16 седмици в електронна среда от разстояние (ОЕСР).  Ето какво е разпределението по класове:

обобщено                      присъствено/дистанционно:
1.-4. клас                                      21/5 седмици
5. клас                                       13/13 седмици
6. клас                                       10/16 седмици
7. клас                                       11/15 седмици
8., 10., 11. клас                             9/17 седмици
9.клас                                         8/18 седмици
12. клас                                     10/16 седмици
 

В допълнение периодично се затварят ясли, центрове за неформално образование, спортни зали и центрове, школи за допълнителни занимания, центрове за работа с деца със СОП. Внушава се, че децата са основен източник на разпространение на коронавируса.

„България е единствената държава в ЕС, която затваря децата като първа мярка -  пише в писмото. - В допълнение на това често отношението към учениците в прогимназиален и гимназиален етап е дискриминационно. На база на презумпцията, че те нямат нужда от възрастен човек, който да ги обгрижва през деня,  бяха оставени в ОЕСР с между от 8 до 13 седмици повече (2-3 месеца в зависимост от конкретния клас) спрямо учениците от 1. до 4. клас. Да не забравяме, че същите тези деца вече прекараха 2-3 месеца по домовете си в ОЕСР през втори срок на учебната 2019/2020 година.

След пика в заболеваемостта през ноември и последвалия спад, голяма част от децата не бяха върнати присъствено в училище, а тази възможност трябваше да бъде използвана. Това дългосрочно лишаване от общуване присъствено с връстници и учители, движение, спорт в нормална среда води до своите отрицателни последствия, голяма част от които остават скрити за външния свят. Децата се демотивират, губят желание за учене, движение, развитие, стават инертни, апатични, концентрацията им е силно понижена. При някои деца се отключват меланхолия и депресия. Учениците са по цял ден пред монитора. През времето, през което не се обучават,  подготвят домашни или учат пред същите тези екрани. Месеците в седнало положение от сутрин до вечер пред мониторите водят и до разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния апарат, нервно-психични разстройства при подрастващите“.

Авторите подчертават, че в публичното пространство вече има множество мнения на учители и експерти от сферата на образованието за неефективността на дистанционното обучение при подобна продължителност.

Според данни от НСИ в страната има 707 хил. ученици и  218 хил. деца в детски градини, а общият брой на населението до 19 г. е 1315 хиляди. Т.е. 70% посещават градина или училище.

 Към 30 март общият брой на положителните тестове при деца на възраст до 19 г. е 11 940. Това прави средно по едно дете на 2-3 училища или едно дете на 4-6 детски градини и ясли. „Считаме за напълно неоснователно 925 хил. деца, посещаващи училище и детска градина/ясла, да бъдат държани затворени в ОЕСР заради  0,1%“, пише в обръщението.

В допълнение данните за разпространението на COVID-19 недвусмислено показват, че “... училищата допринасят за малка част от всички случаи на заразени с Covid-19 във всяка държава членка на ЕС.” Не са наблюдавани значителни училищни огнища. Не са открити доказателства, че децата или образователните среди са основните двигатели на разпространението на SARS-CoV-2. Педагогическият персонал и възрастните в училищата не са изложени на по-висок риск от всяка друга професия.

Извършеният от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ЕЦПКЗ) преглед на равнищата на заразяване и състоянието на училищата в 32 европейски държави установява, че отварянето на училищата  и контактите в училище не се свързва със значително нарастване на разпространението в общността“. Позицията на ЕЦПКЗ гласи, че: „Децата не са значим фактор за разпространението на пандемията. Те се заразяват най-вече от възрастните“.

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Donko

Donko

01.04.2021 | 17:00

Ludost e da se puskat decata v klas. Kogato ima pandemiq ne moje da si pozvolqvash dnes tuka utre ne. Edin e zakona ne puska ite decata za da nqma oveche Cherno semeistva

Отговори
1 2
Мария

Мария

01.04.2021 | 16:48

А трябваше ли да чакате една година за да го напишете това писмо, съсипаха ни децата и образованието! А след един час най-вероятно ще ревнат учителите колко е тежко да се ходи на работа !Няма значение че децата са в това състояние те се интересуват само и единствено от това дали ще си получат заплата, другите неща са малаоважни!

Отговори
2 3
Иван

Иван

02.04.2021 | 10:12

"Не възпитавайте децата си. Те, така или иначе, ще приличат на вас. Възпитавайте себе си!" Маро тази злоба не е на добре!

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?