Следвайте ни

Искат ваканцията да е от 1 април, вместо от 3-ти

Не е удачно системата да работи 2 дни след локдауна и преди пролетната почивка на учениците, смята синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"

viber icon

Ваканцията  да започне от 1 април, не е удачно системата да работи 2 дни след края на локдауна и преди пролетната почивка на учениците. А за нея има и национална традиция да стартира от началото на месец април.

Това се казва в позиция на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Както "Марица" писа, според заповедите на МЗ и МОН към момента, учениците са в режим обучение от разстояние в електронна среда до 31 март. Няма допълнителни указания как ще се процедира на 1 и 2 април, а по график пролетната ваканция е от 3 до 11 април. 

От профсъюза считат тоталното преминаване на цялата образователната система в електронен режим за грешно педагогическо решение, което е взето по политически причини. Преди детските градини и училищата трябваше да затворят софийското метро, градският транспорт и железопътния транспорт, където рисковете за зараза са безспорни, мотивират се синдикалистите. Категорични са, че образователните институции към момента остават възможно най-малко рискова зона. Според профсъюза по-удачен подход от тоталното затваряне  е предишният – за превключване онлайн при 30% болни ученици и служители. 

По данни на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, около 30% са ваксинираните учители и служители, работещи в просветната сфера. Поне 30% от педагозите ще се ваксинират веднага при наличие на РНК ваксина.

Синдикат „Образование“ ще предложи 10 дни допълнителен платен годишен отпуск за непедагогическия персонал в образователните институции и за учителите, които в момента не работят в електронен режим от разстояние.

От профсъюза настояват отново да се отмени националното външно оценяване в 4. клас заради епидемичната обстановка – както миналата година. И обръщат внимание, че МОН мери само знания и пропуска други важни компоненти – възпитание и социализация, на които обучението в електронна среда нанася големи поражения.

Синдикалистите призовават още дейностите около предстоящите избори да не се обезпечават чрез делегираните бюджети на училищата. Имат предвид харчовете за  осветление, отопление, видеонаблюдение, телефони, вода, извънреден труд на персонал в образователната институция и др. Само за ден разходите на средно голямо училище за отопление са между 700 и 1000 лева, изчисляват от учителския синдикат.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Родител

Родител

23.03.2021 | 23:48

Ползвам компенсация и съм си у дома, тоест станах свидетел на хаоса онлайн обучение! Децата ми - в трети и шести клас учат в различни училища!Много от учителите май не са се научили да преподават онлайн и чак ми стана неудобно как се провеждат голяма част от часовете!Така ако е и в реалното обучение, жалко за учениците!Та питам кой и как контролира работата на учителите?Имат ли голяма вина за пропуските в образованието?Как ще се наваксат пропуските от това препускане в учебния материал?

Отговори
3 0
имитации

имитации

23.03.2021 | 13:12

"Синдикат „Образование“ ще предложи 10 дни допълнителен платен годишен отпуск за непедагогическия персонал в образователните институции и за учителите, които в момента не работят в електронен режим от разстояние." - На кого ще го предложат? Кой ще го приеме? Защо сега се сетиха, една година след пандемията? Защото вече няма работещ парламент?

Отговори
2 2
ДА ВИ СЕ НЕ..НАЧУДИМ

ДА ВИ СЕ НЕ..НАЧУДИМ

23.03.2021 | 12:19

НАПРАВО ГОЛЯМА ТЕМА.... ТЕ ВТОРА ГОДИНА СА В ПЕРМАНЕТНА ВАКАНЦИЯ И ДЕЦА И УЧИТЕЛИ...САМО РОДИТЕЛИТЕ СИ НАМЕРИХА ЗОРНОВОЛНО ВТОРА РАБОТА В СИВИЯ СЕКТОР ...ГЛЕДАТ СИ ДЕЦАТА УЧАТ С ТЯХ И ХОДЯТ НА РАБОТА... НАПРАВО ТРИ В ЕДНО... ХАЙДЕ ПАК ВДИГАЙТЕ ЗАПЛАТИТЕ НА УЧИТЕЛИТЕ С ОЩЕ 30 %...

Отговори
3 3
Силвия

Силвия

23.03.2021 | 12:03

Подкрепям с две ръце! Родител съм и виждам какви усилия полагат учителите, за да учат децата ни! Престанете да ги критикувате, а ги подкрепяйте! Нека завистта и озлоблението не ни обзема! И да не забравяме, че здравето е най-важно! Вече има около мен деца, прекарали Ковид, с ужасни последици...

Отговори
3 3
Силвия

Силвия

23.03.2021 | 12:04

Подкрепям мнението на “ Учител” под мен!

Отговори
1 2
Учител

Учител

23.03.2021 | 11:42

Докато не се затвори всичко,няма са стане! Да не би да смятате,че образоването е по-важно от здравето? Синдикалистчетата,колко от вас влизат в училищата и преподават? Или си взимате заплатата и мислите поредните т.ъпи решения?

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?