Следвайте ни

Искат повече извинени отсъствия по домашни причини

viber icon

В условията на пандемия да се увеличи броят на отсъствията по домашни причини - особено в начален курс, предлага на МОН Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България.

Причината е изискването децата да се връщат от училище дори при един симптом - даже и лека хрема или умора. Директорите смятат, че в такива случаи на  леко неразположение  е по-разумно  хлапетата да останат у дома с родител, който работи от къщи, и отсъствията да се извинят по домашни причини. В противен случай,  за да бъдат счетени за основателни, трябва да се представи медицинска бележка. Така пък се налага посещение при личния лекар, където обаче има опасност детето да се смеси в чакалнята с по-болни от него и именно там да се зарази.  

Ако се позволят по-голям брой отсъствия по домашни причини, това едновременно ще облекчи родителите и ще намали струпванията пред кабинетите на педиатрите, смятат от организацията на работодателите в образованието.

Тя отправя и още едно предложение – да се даде възможност семейството да праща по имейла декларация за влошеното състояние на детето. Това също би било улеснение и за родителите на деца от малките класове, и за техните учители.

В момента по домашни причини може да се отсъства 3 дни, като те се извиняват от класния ръководител. Дадена и възможност и за още 7, които се извиняват от директора.

Според работодателите в системата на образованието може да се помисли да се даде правото на класния ръководител да извинява поне 15 дни, когато причините са свързани с разклатено здраве на ученик и присъствието му в клас би създало риск за съучениците и за педагозите.

Още преди години един пловдивски директор - Емил Начев, който сега ръководи Хуманитарната гимназия, а тогава беше шеф на СУ "Найден Геров", предложи на министъра промяна в регламента с медицинските бележки за извиняване на отсъствия. Мотивът му тогава да не се изисква на всяка цена бележка от лекар бе,че в момента това правило води масово до фалшиви или формално издадени документи. От друга страна според Начев родителят трябва да се ангажира в по-голяма степен. Тогава обаче предложението му звучеше революционно и остана без отклик.

Съюзът на работодателите в образованието ще има работна среща от 11 до 13 октомври, на която ще обсъди и още проблеми в ситуация на пандемия и организацията на дейностите в училищата.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?