Следвайте ни

Искат от Добрия старец снимки от Северния полюс

По вайбър или в плик: Хлапета го предизвикват в писмата си с ребуси, от които да познае колко го обичат

Да си учител вече не е лесно - технологии, иновативни методи, учене през целия живот, атестации на всеки 4 години… Същите допълнителни квалификации май ще трябва да минава и Дядо Коледа, за да е в крак с децата от новото време - най-малкото за да е в час какво значи комплект за рисуване с 3D очила, робокуче, „Майнкрафт” и „Нинджаго”. Освен със списъци с мечтаните модерни играчки, писмата на хлапетата до Добрия старец тази година са пълни и с предизвикателства. По традиция „Български пощи” АД ги събира, преброжда, избира най-интересните като съдържание и оформление, награждава авторите им. А всички получават персонален отговор от Лапландия.

Преди да прати своето послание до 10-годишната Габриела Въткова от ОУ „Душо Хаджидеков”, Белобрадият старец обаче трябва допълнително да се потруди. Момичето му обяснява, че много иска да види Северния полюс. Но понеже няма как, ще е по-лесно Дядо Коледа да го снима и да прати снимки. Не уточнява дали по вайбър или в плик. Но освен тях четвъртокласничката ще чака и кученце. Със сестра Дари имат четири домашни любимци - две костенурки, едно зайче и коте. „Но мнооооого искам да се грижа и за кученце”, уверява авторката, която ходи на английски, конна езда и плуване.

Подготваче от последна група в детската градина пък е диктувало: „И тази година ти пиша писмо с помощта на мама. Но не какво да е, а много хубаво писмо.

И ти пращам любов от сърцето си 

Искам подарък, но и любовта ти към мен ме прави щастлива. Защото най-големите подаръци са в твоето сърце. Когато ти идваш, грейвам от радост. Знам, че си много скромен. Затова ще ти дам много хубаво нещо. В плика ще ти сложа едно сърчице. Виж го и помисли обичам ли те, или не. Това е прост въпрос!”, реди 6-годишното момиче. Пунктир с червена химикалка води до залепено в бялото поле отстрани алено сърце. След като описва условието на загадката си, малката известява Дядо Коледа, че догодина ще е първолаче, ще научи всички букви и тогава вече ще му пише сама. Засега лично е изписала само обръщението и подписа накрая. Но пък си направила сама плика, върху който е нарисувала потънала в преспи къщичка, и накъдрила със специална ножичка ръба на писмото. То пък е украсено с елхи, подаръци и бастунчета.  

Лиана, като по-голяма, е поела задачата да напише писмото от нейно име и това на брат .  И без увъртане започва: „Знам, че тази година не бяхме много послушни. Но ти, ако искаш, пак може да ни донесеш подарък. За Крис - разтягаща се змия и раница, а в градината - комплект за кристали. А за мен - ако щеш!”. След като е отрязала Дядо Коледа, Лиана е решила да си остави вратичка и е добавила забележка: 

 „за всеки случай: 3D комплект за маникюр”.  

Има и още една вметка, маркирана като „тайна”. Тя е с поръчките за родителите -  парфюм за майката и нови слушалки за бащата.  

Влади от 3. А почва бойко: „Мисля, че тази година бях много послушен”. Но бързо уточнява: „Е, имаше и някои издънки, но като изключим това, бях добре”. Иска за Коледа лаптоп. Има още да наваксва с правописа и някой у дома е използвал писмото за урок, защото е отбелязал и поправил грешките като в контролно.

Лазар Пиронков пък обещава да стане отличник на класа, но в аванс иска оригинална въдица с макара. „Ролери. Хо-хо-хо…”, пише до рисунката на снежен човек в писмото на Наско. А Искра е поръчала отделно по три подаръка на Дядо Коледа и на Дядо Мраз.  

Други се разкъсват между това, което желаят, и забраните у дома 

Един такъв малък автор е написал: „Скъпи Дядо Коледа, първо да ти кажа здравей! Аз много се радвам, че ще ме посетиш. Искам коте, но ти не може да ми го донесеш. Но те моля поне да убедиш мама и тате”. Следва списък от 5 варианта на подаръци и указанието Добрият старец сам да подбере подходящото. Котето пак фигурира под номер 2, като в скоби отново е уточнено „ако може”.  

С характерните старателно изписани ръкописни букви на първолаче Мими си е поръчала момичешко лего. Ива и Стефан искат пижами, но не просто някакви. А с Калинката и Черния котарак за нея и със Спондж Боб за него. Отдолу са нарисували елха с подаръци.  

Признавайки, че са „правили магарийки”, децата искат още плюшена русалка, детски телефон с копчета, кукла с биберон, таблет, огледало с червило, лък със стрели, игри като „Зомбита срещу растения” и „Лего отмъстителите” и "рокля като на г-жа Даниела". Пращат указания в кой сайт да влезе Дядо Коледа, за да види модела, казва Диана Ранчева от „Български пощи” в Пловдив. Момичетата искат комплекти за гримове и прически, момчетата - екипи и топки с автограф на Меси или Роналдо. Книги и енциклопедии също са желан подарък.  

Тази година няма толкова „социални” писма, казва Ранчева. Миналата зима тя и колегите бяха затрупани от послания от деца, които се борят с тежки болести, молят разведени родители да се съберат или татко гурбетчия да се върне у дома.

Елица Кандева

Редактор-репортер екип „общество“

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?