49

Искат Левски за учител в СУ "Черноризец Храбър"

Деца от 421 училища у нас и зад граница декламираха едновременно "Обесването на Васил Левски" по повод 150 г. от гибелта на Апостола

Ако Левски живееше днес, би бил учител. В СУ „Черноризец Храбър“, уточни вторкласничката там Дария Стефанова.

С приятелката й Диляна Мерджанова и класната на 2. Г Павлина Димитрова днес свалиха от стената на класната стая пано с Апостола в цял ръст. Изработено е прецизно от камъчета от бивш ученик на учебното заведение. С мозайката в ръце двете момичета застанаха най-отпред в строя, за да кажат „Обесването на Васил Левски“ и така да се включат в националната инициатива в памет на Дякона. За трета поредна година я подема пловдивското СУ „Св. Паисий Хилендарски“, а този път е посветена на 150 години от гибелта на Апостола.

Точно в 12 часа деца от 421 училища в цялата страна и чужбина произнесоха едновременно Ботевото стихотворение - всеки в своето школо. Всяко ще качи материали в специална електронна платформа. А неделни училища зад граница поемат щафетата през уикенда.

Левски ни е спасил от робството, макар че не е дочакал свободата, знае Диляна. А на Дария най-много й харесва заветът му: „Дела трябват, а не думи!“.

Много от децата знаят за Левски и Ботев още от детската градина. Семействата също са направили много за патриотичното възпитание, казва класната на 2. Г Павлина Димитрова. Остава тя още да разгори пламъчето. Децата винаги много се вълнуват, разказва учителката. Опитва се да направи така, че Левски да им е пример – със своята самоотверженост да пренебрегне личното заради доброто на един цял народ.

„…Било вторник, пазарен ден – екна от микрофоните в двора на СУ „Черноризец Храбър“ разказът за гибелта на Апостола. – Било рано сутринта, та нямало много хора…“

И всички класове от начален етап се смълчаха, развели трибагреници и издигнали портрети на Васил Левски. Понеже няма как на едно място да се съберат всички 1300 ученици, децата от прогимназиален и гимназиален етап се включиха в инициативата в класните си стаи.

Когато в 4. Е се заговори за Апостола, на Стаси Хорозова най-интересно й е как се е преобразявал, за да избегне заптиетата. Много й харесва и разказът „Апостола в премеждие“ от читанката.

И днес има такива хора, вярва Стаси. Свободата вече е извоювана, но те пак имат своя мисия. „Да се борят нашата родина да е жива и здрава и никога да не изчезва. А всички да сме единни и щастливи“, казва четвъртокласничката.

Учителката й Стоилка Шопова опитва да разказва на децата за онзи Левски, когото те ще почувстват близък. Трябва да ги докосне, за да се развълунват. Понякога е трудно с терминологията от учебника, затова учителката ползва и много други източници.

Пандемията провалила планирана екскурзия до къщата на Левски в Карлово, но децата успели след това да отидат в Панагюрище и видели едно от скривалищата му там. Как е успявал да се събере в толкова малко местенце, още не могат да се начудят.

След призив на организаторите към всички регионални управления на образованието да популяризират националната инициатива най-активни се оказаха училищата от Пловдивска област. Началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова влезе в една от стаите на СУ "Св. Паисий Хилендарски".

Там родители дариха трибагреник с лика на Апостола, който вече краси фасадата на учебното заведение.

А след рецитацията имаше кратко тържество за награждаване на победителите в два ученически конкурса.

През седмицата ученици изнесли и два открити урока пред студенти от ПУ "Паисий Хилендарски". Децата направиха проекти и гласуваха сами за шестте най-добри, които да бъдат представени, разказа директорката Ирена Душкова.

Днес в училището гостува и доц. Адриана Любенова от Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина.

До момента материали от днешната акция в общата електронна платформа вече са публикували българското училище в Чигако - "Джон Атанасов", в Ню Джърси - "Роден край", в Мюнхен - "Дора Габе", в кипърската столица Никозия - "Никола Вапцаров", както и Българският културно-образователен център "Зора" в Ричмънд, Вирджиния, САЩ. Ще се включат и още - там, където занятията се провеждат в събота и неделя.

Сред най-активните у нас са още областите София-град, Бургас, Плевен, Варна, Стара Загора, като участваха учебни заведения от всички 28.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?