Следвайте ни

Интернет доставчик подари Wi-Fi  на цяло село ромчета

Сигналът е само за учене – от 8 до 13 ч., на децата без устройства медиатор и портиерка носят листове до къщи

viber icon

Учениците от цялата ромска махала в Христо Даново вече имат безплатен интернет, след като доставчик постави точка и осигури Wi-Fi.

От фирмата сами се свързали с местното школо ОУ „Генерал Карцов“ и предложили безвъзмездна помощ, за да се осигури свързаност на децата, които нямат интернет у дома, и те също да могат да учат дистанционно.

В училището има общо 242 деца, всички са от ромската общност. От тях 29 са в подготвителна група и не ползват придобивката, но тя е в помощ на дистанционното обучение на всички останали, уточни директорката Красимира Димитрова.

Освен за нейните възпитаници, ползването на Wi-Fi прави възможно и електронното обучение на средношколците от селото. Повечето от тях учат в ПГ „Владимир Заимов“ в Сопот и ПГ „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“ в Карлово. Димитрова се свързала с директорите и на двете, за да ги уведоми.

Безплатният интернет много ни улеснява, защото в началото на извънредното положение малко деца имаха възможност да ползват електронни устройства от къщи, каза Красимира Димитрова. Откакто има Wi-Fi, към учебния процес са се присъединили още 45 ученици и броят им постоянно расте.

Интернет доставчикът обаче осигурява покритие само за учебни цели – сигналът е наличен от 8 до 13 часа.

За децата, които нямат устройства, за да то ползват, ОУ „Ген. Карцов“ е създало организация с разнасяне на материали на хартия. В деня, когато ще се разпространяват, медиаторът Атидже Ангелова слага маска и ръкавици и тръгва по къщите. В махалата знаят, че трябва да излязат навън да си получат уроците. Това става на открито, без струпване на много хора.

На помощ се притекла и портиерката на училището Светла Стоянова. Тя също е от общността и края дома й живеят много деца от училището. Материалите за тях се дават на нея, а тя ги разпределя из комшулука.

Към момента нямаме необхванато дете. С всеки изминал ден уменията да се работи в електронна среда се увеличават – включително на майките и бабите, казва Красимира Димитрова.

Утре ще се види какъв е ефектът от разпространените пакети на хартиен носител до по-малките деца и тези без устройства  у дома. В понеделник в магазини в махалата ще бъдат поставени два кашона, в които всеки от района трябва да сложи изпълнените задания, които са били възложени от учителите миналата седмица.

Отново с ръкавици и маски медиаторът и портиерката ще ги отнесат в училище, където ще бъдат поставени в изолирана стая. Инструкциите са да изчакаме 8 часа, преди да ги отворим, но ние ще ги оставим поне едно денонощие, каза директорката. И без такова излишно презастраховане, до по-дълъг времеви отрязък ще се стигне заради организацията на работата на учителите. Те работят дистанционно от домовете си. Идната седмица ще пътуват по график до училището да вземат писмените работи, без да се скупчват наведнъж.

„Хората осъзнаха, дори в махалата, колко е важно да няма струпвания. Вървят полицейски патрулки и ги приканват да не се събират“, добави Красимира Димитрова.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

А за даскалите?

А за даскалите?

22.03.2020 | 17:52

Те да плащат, нали имат заплати.Защо не се помисли и за тяхния интернет?

Отговори
0 0
Христо

Христо

22.03.2020 | 16:55

А за коренното население няма ли или те не заслужават?!

Отговори
2 1
Христо

Христо

22.03.2020 | 16:54

А за коренното население не му ли се полага?!

Отговори
1 1
Ааа те ромите

Ааа те ромите

22.03.2020 | 16:31

Обичат най много Интернет, 24 ч са на него, явно е интересно..!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?