Следвайте ни

Наплив към всички специалности в ТУ, отличниците - в "Компютърни науки"

viber icon

По-равномерно разпределяне на кандидат-студентите във всички специалности очакват тази година във филиала на Техническия университет в Пловдив. Повече от половината кандидат-студенти там положиха приемни изпити по математика и английски език онлайн. Последните тестове бяха присъствени и ги предпочетоха тези, които искаха повече време за подготовката си.

„За разлика от предни години, имаме по-равномерно разпределение във всички бакалавърски специалности – това показват резултатите от първото класиране. На практика имаме желаещи да учат в ТУ – филиал Пловдив, за всички места по всички специалности. Очакваме, че това равномерно разпределение ще остане водещо и при записването им по дванадесетте специалности, изучавани при нас“, каза директорът на филиала проф. Въльо Николов.

С най-висок минимален бал отново са приетите в „Компютърни системи и технологии“, следват специалностите „Дизайн и печатни комуникации“, „Автоматика, информационна и управляваща техника“, „Електроника“, „Електротехника“, „Мехатроника“, „Индустриален мениджмънт“, „Транспортна техника и технологии“, „Авиационна техника и технологии“, „Индустриално инженерство“ (на английски език), „Машиностроене и уредостроене“ и „Машиностроителна техника и технологии“.

В следващите години бъдещите инженери ще ще обучават в 20 нови лаборатории на Центъра по компетентност, който се изграждат във филиала на университета. За тях това означава възможност да получат най-съвременните инженерни знания, които ги правят равностойни по компетентност с колегите им в Европа и по света, коментира доц. Никола Шакев – зам. директор на филиала.

Записването след първо класиране приключва на 10 юли, след което ще има второ класиране.

Христо Костадинов е един от първите, които се записаха, след като откриха името си в списъка на приетите. „ Реших да уча тук, защото завърших Професионална гимназия по битова техника. Избрах си специалност „Мехатроника“. Очаквам тя да ми даде по-широк технически мироглед. Малко се притеснявам, защото съм чувал, че не е лесно да станеш инженер. Много искам да работя като инженер на подемно-транспортна техника и да създам своя фирма. В момента дори съм монтажник на асансьори в пловдивска фирма и искам да ставам все по-добър в тази област“, сподели той.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?