Следвайте ни

Интегрирани изпити заменят НВО по български и математика

За да се вземе матурата, вече ще са нужни 30 т., вместо сегашните 23 от максималните 100

viber icon

Интегрирани изпити ще заменят сегашните национални външни оценявания по български език и литература и математика. МОН предлага промяната да влезе в сила от учебната 2022/2023 г. , обяви министърът на образованието Красимир Вълчев. За целта предстои промяна в Наредба 11, която ще касае изпитите в 4., 7. и 10. клас.

Предвижда се изпитната програма по български език и литература да се съчетае с въпроси от областта на обществените науки, а  математиката - с природните науки.

"С настоящите тестове по БЕЛ и математика се оценяват базови умения, но това не е достатъчно - обясни Вълчев. - Нужно е да стимулираме учениците да имат по-комплексни знания, най-вече от природни и обществени науки. Все по-трудно ги мотивираме за природните науки. Много малко от абитуриентите избират и такава матура, освен биологията".

С въвеждане на промяната след 3 г. ще има време за апробиране на новите формати и системата да е подготвена, каза още Вълчев.

Според него измененията ще дадат възможност за акцент върху практическото обучение.  "В последните години правим крачки за  по-малко заучаване и повече мислене и решаване на казуси. Промяната в изпитните тестове ще направи възможна работа по казуси, които изискват прилагане на знания и умения, усвоени по различни предмети в училище", обясни министърът на образованието.

Заедно с новия формат на изпитите ще се промени и скалата за оценяване. За тройка  вече ще са нужни 30% от максималния брой точки в скалата. На държавните зрелостни изпити например при максимум 100 т. зрелостниците трябва да постигнат поне 30. Сега прагът е 23, което прави оценка 2,67. А само с налучкване на въпросите с избираем отговор с лекота се постигат 8 т., посочи министърът. 

"Завишаваме изискванията, но сега прагът е много занижен", обобщи Красимир Вълчев.

Очаквайте подробности за още промени в системата на образованието

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?