71

Инсталираха соларна станция на покрива на Техническия университет

Техническият университет – филиал Пловдив пусна в действие третата си собствена енергийна система – соларна централа с инсталирана мощност от 20 КWp. Тя е върху покрива на централния учебен корпус в съседство с вече действаща централа с мощност 5,5 КWp. На покрива на втори учебен корпус пък произвежда ток най-мощната „академична“ електроцентрала от 22 КWp, към която има и зарядно устройство за електромобили.

Новият соларен парк е подарък от българското представителство на австрийската компания "Енери". Дартелският акт бе връчен от изпълнителния директор инж. д-р Стоян Петров. С този жест искаме да ознаменуваме и откриването на новия ни офис в Пловдив, който ще отговаря за мониторинга на всички 200 МWp собствени слънчеви и вятърни мощности, които имаме в 5 европейски страни, каза той. По традиция компанията дарява процент от всичките си приходи за социални проекти. „Идеята е да подпомогнем ВУЗ-а, като намалим покупката на електричество чрез собствено производство. Но също така подаръкът ни ще бъде и средство за обучение на студенти от специалността „Електротехника“. В момента в цяла Европа има глад за кадри, които да работят с новите фотоволтаични мощности“, обясни инж. д-р Стоян Петров.

При добра поддръжка новият соларен парк на ТУ ще има живот между 30 и 40 г. Производителите на соларните панели дават гаранция за своя продукт от 25-30 години. След като свършат енергийната си работа панелите ще бъдат 100-процентово рециклирани в България.

Директорът на филиала на ТУ в Пловдив - доц. д-р Никола Шакев, увери, че дарението ще улесни преподавателската работа, защото практическите заниятия ще се водят на най-съвременни енергийни мощности. Ще даде тласък и на научно-изследователската работа. Според доц. д-р Митко Шопов – декан на факултет „Електроника и автоматика“, произведената електроенергия от новата соларна централа ще бъде достатъчна да задоволи нуждите поне на 2 от университетските лаборатории. „За мен и за студентите ни е интересно да събираме информация за това как се произвежда енергията през деня. Анализът на тези данни ще ни показва как да се усъвършенстват фотоволтаиците“, доъплни той.

Преподавателят в Техническия университет – филиал Пловдив доц. д-р Георги Ганев, който е и “двигател“ на новия проект, обясни, че е важно трите соларни парка да бъдат от различни системи, за да видят студентите предимствата и недостатъците на всяка една от тях. Така те активно ще участват в поддръжката и експлоатацията на енергийни системи от различен тип.

Четвъртокурсничката Екатерина Иванова от специалноста „Електротехника“ разказа, че в дома й имат бойлери, които затоплят водата със слънчева енергия. Те са нашите домашни фотоволтаици и за мен е важно да получа много по-широки знания в тази насока, сподели тя. Николай Николов, който е абсолвент от същата специалност, вече е инсталирал соларни мощности на малка индустриална фирма. Вижда добра перспектива за кариерно развитие в тази насока. От летните стажове в соларния парк на "Енери България" студентите ще пренесат познания в университета за термозаснемане на фотоволтаичните панели с дрон, както и за проследяване ефективността на панелите със специална техника.

Оцени новината

Оцени новината
4/5 от 4 оценки
4/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
КИТАЙСКА

КИТАЙСКА

24.02.2024 | 11:20

€ ЗА ЖЪЛТИТЕ МАЙ МУНИ ГАДНИ!

Отговори
0 0
rtyrty

rtyrty

23.02.2024 | 18:13

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим..--- https://da.gd/menx

Отговори
0 2
някой

някой

23.02.2024 | 18:10

Браво ! Браво !

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?