Следвайте ни

Иновативните училища търсят ново приложение на технологиите

viber icon

Иновативните училища, които получиха статута си с внедряване на технологиите в учебния процес, вече търсят нови и все по-смели решения.

Когато преди години стартира кандидатстването, много от тях заложиха на прилагането на системата на Гугъл за образованието G Suite. Пандемията в последната една година обаче принуди всички да влязат в Гугъл класрум или подобни виртуални класни стаи на други платформи. Така на практика първоначалната иновация вече не е нещо новаторско в системата.

Иновативните училища се опитват да надграждат досегашния си опит с облачните технологии в няколко посоки, казва шефът на Центъра за творческо обучение Александър Ангелов, който е и в комисията за оценка на проектите. Стремежът на всички е да направя повече от това просто да прехвърлят съдържанието на един хартиен носител в електронен формат във виртуалната класна стая.

Търсят се нови функционалности на акаунтите - например възможността да се правят сайтове или да се създава добавена реалност. Друг начин за надграждане е чрез

STEM проекти, чрез които да се интегрират различни учебни дисциплини в един проект

в облачното пространство. Трето направление се фокусира върху администрация без хартия, като всичко от тематичните разпределения до командировъчните е качено в облака.

Най-голямото предизвикателство е използването на технологията за педагогически цели, казва Александър Ангелов. И добавя, че целта е не само да бъде създадена една иновация, а тя да се въведе в учебния процес като ноу-хау на училището, след което то да е готово да го сподели като добра практика с други учебни заведения - възможност, която дава програмата „Иновации в действие“.

За тази учебна година статут на иновативни получиха 44 училища от Пловдивска област, като спрямо предходната отпаднаха 3, но се присъединиха 8 нови. В цялата страна към момента са 507  в 183 селища от 132 общини. С най-много е София-град ​- 91, следвана от област Бургас с 51. Пловдив заема третата позиция.

Междувременно се очаква от следващата учебна година вече

около 5000 ученици в България да бъдат обхванати от системата 1:1,

при която всеки ученик и учител ползват персонално устройство и работят във виртуални класни стаи. След като моделът набра скорост в Пловдив, активно го внедряват също Варна и София.

Под тепетата от следващата учебна година учениците по системата 1:1 се очаква да са около 1000, каза Александър Ангелов. Това обаче ще е резултат не толкова от присъединяването на нови училища, колкото от увеличаването на обхвата там, където моделът вече работи. До година и половина се очаква например ЕГ „Иван Вазов“ да премине изцяло във формат 1:1. Това ще я направи първото такова учебно заведение в Централна и Източна Европа. Много има в Испания и Бенелюкс. У нас още не се е случило не толкова по технически причини, колкото заради социални и културни пречки, казва Ангелов. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Калоян

Калоян

07.02.2021 | 17:08

Като рекетирате родителите да купят лаптопи за по 1000 лв, лесно ви е да приказвате

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?