71

Иновационен лагер предизвика ученици да търсят решение за глада в Африка

„Някъде там има някой, който се опитва да се справи сам с много трудности, въпреки че аз живея добре.“

Тази фраза прочетоха днес ученици от ПГ по хранителни технологии и техника в „Най-големия урок на света“. Той се проведе като част от Иновационен лагер в гимназията в рамките на Седмицата на предприемачеството – инициатива, в която „Джуниър Ачийвмънт“ предизвика учебни заведения да се включат по свой начин.

Ученици от всички осми класове в ПГХТТ, групирани в отбори по петима участници, бяха приканени да се замислят, че има връзка между това, че някой някъде живее добре, а друг на друго място оцелява. „Когато реша, че искам да дам, а не само да взимам, че искам да помогна да има повече справедливост и всички хора да имат възможност да се учат, да намерят работа, да отидат на лекар и да не си лягат гладни – тогава се ражда надеждата за промяна към по-добър и справедлив свят“, написаха учителите в работните им листове.

Учениците имаха за задача да помислят креативно, но и прагматично, за да предложат решение на глобален проблем – глада в Субсахарска Африка, Южен Судан, Сомалия, Нигерия и Йемен. Разполагаха с лаптоп, листове и интернет, за да обсъдят идеи, да потърсят информация, да се спрат на свое предложение и накрая да го презентират.

Още на старта учителката им по предприеамечаство Евдокия Колева разказа  и за известни личности в световен мащаб, които се борят срещу проблема и подкрепят местните общности.

Сред предложенията на гимназистите бе организиране на благотворителен базар, средствата от които да отидат за прехрана на гладуващите. Друга идея бе за местен културен фестивал, на който да се съберат дрехи. Отбор хвърли ръкавица и към учените и агрономите – да създадат култури, които са устойчиви на суша и местните могат да отглеждат за прехрана.

Всички отчетоха, че за да има промяна, е нужно образование, защото чрез него се гради и култура на отговорно потребление и отношение към глобалните проблеми.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
maxx

maxx

14.11.2023 | 20:31

Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук:-----> https://mub.me/medik

Отговори
0 0
Решението е

Решението е

14.11.2023 | 18:07

Да намажат по една филия със мас и бърже да отърчат до Африка да нахранят гладните И ся Що съ мотат още Айде Бръжко Действай Пари няма Свършиха Докато умувахте Изядохте ги

Отговори
0 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?