Следвайте ни

УХТ замрази скумрия в камера с ултразвук

viber icon

Първата камера за акустично замразяване на храна AEF (Acoustic Extra Freezing), която е произведена в Пловдив, започна тестове в Университета по хранителни технологии. В рамките на месец устройството ще бъде изпробвано с различни хранителни продукти и в различни режими. Технологията AEF се развива с ускорени темпове през последните години. При нея храните се замразяват с ултразвукови вълни, които правят ледените кристали 100 пъти по-малки. Това е различно от дълбокото замразяване, което властва от 80 години. При акустичното не се разкъсват мембраните на клетките. „При стандартното замразяване после храната пуска „вода”. Това е течността от пробитите от ледените кристали клетки”, обясни доц. д-р Васил Шиков от катедра „Консервиране и хладилни технологии”. 

Първите тестове започнаха със скумрия с различна големина. Целта е да се види изпуска ли изобщо течност рибата след размразяване. Драгомир Паунов от пловдивската фирма АЕФ България, която прави устройствата, обясни, че в момента има програми за 31 вида храни. Всяка от тях зависи колко време и с каква честота се замразява продуктът. В края на тестовете специалистите от УХТ ще търсят програми и за други продукти.

С новото устройство тестове ще правят и учени от катедрите по Технология ​на млякото и млечните продукти и Микробиология. Идеята за акустично замразяване се разработва усилено от руски учени през последните години. В момента се чака защитата на международния <210> патент. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?