Следвайте ни

Иганово купи 2 лаптопа и 23 таблета, но пак разчита на хартията, защото ...

viber icon

До момента не сме инвестирали усилено в техника, защото не върши работа при нашата специфика, обясни директорката на НУ „Васил Левски“ в Иганово Минка Дринкова. Това е едно от училищата в областта, за което справката на РУО показала сравнително ниска подсигуреност с устройства.

В учебното заведение учат 75 деца и ученици от подготвителна група до 4. клас. Родителите на всички са неграмотни, с изключение на неколцина, завършили основно образование. Много от децата постъпват в първи клас, без дори да владеят български.

Във всяка възрастова група има по един клас, а в сградата на един етаж - и по една стая за всяка паралелка. По тази причина няма и компютърен кабинет.

Финансирането от държавата дало възможност да се купи един лаптоп за учител и един за ученик. Отделно преди седмица купихме 23 таблета, каза директорката. Направили разчета така, че ако има нужда да се премине отново онлайн, да има по едно устройство за семейство. Повечето фамилии са с по няколко деца.

Така на практика вече има обезпеченост с техника, но в школото са скептични относно ефекта от това, тъй като децата не могат да се справят сами, а родителите нямат капацитет да помогнат. Училището ще  организира обучение, но и за него препъникамък е, че майките и татковците дори не могат да четат.

Ако се наложи, ще раздадем устройствата и ще осигурим карти с интернет, каза директорката. Но основно пак ще се разчита на алтернативния вариант, който е прилаган и до момента.

При затварянето на училищата за три месеца миналата пролет медиаторът пътувал до село Певците, откъдето идват част от децата. Един от по-активните родители в Иганово пък  взимал работните листове и ги разнасял на семействата от селото. После връщали обратно попълнените. С тези деца това работи, обясни Минка Дринкова.

През декември при повторното преминаване вкупом онлайн училището се възползвало от дадената от МОН възможност да проведе 2 или 3 седмици проектни дейности с учениците до 6. клас, като в това време се правят упражнения, а задължителните уроци с предаване на нов материал да отложи за периода, с който бе удължена учебната година - до 23 юни за начален курс и до 30 юни за учениците от 4. до 6. клас. Така стремежът е колкото може повече от занятията да са присъствено.

Таблетите, в които школото е инвестирало около 4000 лева от делегирания си бюджет, ще се използват и в часовете по компютърно моделиране.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?