Следвайте ни

Идват повече пари от ЕС за научни проекти от догодина

Шансовете за бизнеса и вузовете тук растат заради новото изискване в програма "Хоризонт Европа" за партньорство с държави от Източна Европа

viber icon

Бизнесът да се сработи с вузове, научни организации и местната власт и заедно да кандидатстват за средства с проекти по програма „Хоризонт Европа“, защото възможностите в нея за България ще са много по-добри в сравнение с приключващата в края на тази година „Хоризонт 2020“. 

За това призова доц. Евгени Евгениев от сектор „Наука“ в Постоянното представителство на България в ЕС. Той участва в работен семинар в Медицинския университет на тема „Политики и финансиране на научни изследвания и иновации в ЕС 2021-2027 г.“.

В новия програмен период рамката ще е много по-благоприятна за страните от Източна Европа, обясни доц. Евгениев. Причината е, че от общия бюджет 85 млрд. евро 3,3% ще са специално за проекти на източноевропейски държави, плюс Португалия, Малта и Кипър. Това е целенасочена политика на ЕС за преодоляване на пропастта между Източна и Западна Европа, която е подпомогната в голяма степен и от българския еврокомисар Мария Габриел.

Наши университети, научни институции и бизнесът  даже няма да се налага да търсят контакти, а ще бъдат канени за участие в проекти, защото е въведено изискване за партньорства със страни от Източна Европа, подчерта доц. Евгениев.

Освен, че ще е по-голяма финансовата рамка, в този програмен прозорец има възможност български организации да бъдат лидери на проекти посочи доц. Евгениев.

Ще има обаче и по-силен мониторинг от Европейската комисия по отношение на Източния блок, която при проблем не само ще дава препоръка, а и ще предлага мерки и финанси за подобряване на системата.

Според доц. Евгениев България има много добри шансове да получи финансиране, особено с проекти в областта на здравеопазването, тъй като имаме водещи учени, нужния брой цитирания, а медицинската наука е водеща в нашите научни направления.

Доц. Евгениев  допълни, че има 11,6 млрд. евро, които са допълнително предвидени във връзка с борбата срещу COVID-19, от които 5 са заложени в „Хоризонт Европа“, но на коронавируса се гледа по-скоро като на временен проблем предвид макрорамката за следващите 7 години.

По отношение на приключващата в края на тази година програма „Хоризонт 2020“  България е усвоила 123 млн. евро при обща финансова рамка 75 млрд. евро. Доминират проекти, свързани с IT и биотехнологиите, но има много по-голям потенциал от досега реализирания. 

Резултатите ни поставят в златната среда, най-много пари за научни проекти е усвоила Германия, следвана от Великобритания, с която ще се партнира и след излизането от ЕС, и Нидерландия. В дъното са малки държави като Малта, Литва, Латвия.

Доц. Евгени Евгениев постави въпроса и за нуждата от български офис в Брюксел, който да работи изцяло в подкрепа на кандидатстващите по „Хоризонт Европа“. Сега нямаме такова лоби, но идеята получила подкрепа в разговори с министъра на образованието Красимир Вълчев. За сравнение, дори най-бедният регион в Румъния има свое представителство, а в офиса на Каталуния в Брюксел работят около 20-30 служители, които ежедневно са ангажирани с придвижване на проекти.

След среща с научни и университетски среди в София и Пловдив предстои доц. Евгени Евгениев да посети и Варна, Бургас, Стара Загора.

Снимки на Атанас Кънев

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?