Следвайте ни

Идват още 4370 устройства за училищата в Пловдивско – този път според нуждите

viber icon

Допълнителните таблети, които МОН ще осигури за новата учебната година, ще се разпределят според заявените потребности на училищата. Предишният път, когато имаше държавно финансиране от 14 млн. лева, принципът беше пропорционално според големината на училищата и броя на учениците.

Анализите обаче показаха, че така големите учебни заведения в големите градове, които по принцип са по-обезпечени, получават повече. А на село, където ресурсът е ограничен, стигат най-малко устройства. По този начин остана дефицит в малки учебни заведения, включително с преобладаващ брой ученици в неравностойно положение и с риск от отпадане.

Както „Марица“ писа, тази седмица МС гласува допълнителни 6 млн. лева за устройства, с които да се обезпечи системата при нужда от ново превключване онлайн. Те ще бъдат разпределени между училища, които са подали заявка, че им трябва още техника, уточниха от МОН. Пловдивска област ще получи  4370 устройства. 30% от тях са преносими компютри, останалите – таблети. Те ще бъдат предоставени на ученици, които не разполагат с персонални устройства.

Няма да ги купуват директорите, на които миналия път бяха преведени полагащите се пари, а МОН. В тази връзка министерството обяви обществена поръчка за закупуване и доставка на 24 500 таблета за обучение от разстояние в електронна среда. Те ще бъдат с операционна система Android. Устройствата ще са подходящи за оборудване с карти за безжичен интернет. През миналата година МОН даде възможност на директорите да купуват такива карти с реализираните икономии от бюджетите на училищата. 

След решението на правителството от началото на тази седмица за осигуряване на допълнително финансиране МОН вече е поръчало 15 500 преносими компютри, таблети с Windows и хромбуци по действащи договори. Очаква се те да стигнат в училищата до началото на учебната година. 
Откритата днес процедура е с прогнозна стойност 4,5 млн. лв. без ДДС. Документи за участие в нея се подават до 25 август т.г. Очаква се договорите за доставка и поддръжка ще бъдат сключени до края на септември, а таблетите да бъдат доставени в училищата през октомври.

От 14-те милиона лева, които държавата отпусна в края на миналата година – за 16 000 устройства в системата в цялата страна, от които  12 000 за ученици и 4000 за преподаватели, за Пловдивска област бяха отредени 1 043 604 лв.

8585 устройства пък се падат на учебните заведения от областта по проект „Равен достъп до училищно образование в условия на кризи" с европейски пари, като повечето таблети, лаптопи и хромбуци вече са доставени.

С таблетите по обявената днес обществена поръчка ще се покрият изцяло заявените от училищата потребности от допълнителни устройства, твърдят от министерството. По данни на МОН, заявената към юли необходимост в цялата страна е била за 43 575 устройства, от които 31 235 за уязвими групи. В същото време 1471 училища са посочили нужда от осигуряване на интернет, достъп до нета нямат 34 175 ученици в цялата страна.

 

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Родител

Родител

13.08.2021 | 14:39

Техниката е в голяма помащ, но нивото на много от учителите пада и децата им се присмиват....

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?