Следвайте ни

И школите минават на дистанционно обучение

Танцьри усвояват стъпки от Ютуб, певци учат солфеж и нови песни, сухи тренировки по гребане

viber icon

И извънкласните форми минават на дистанционно обучение, след като забраната за тях се оказа по-строга дори от затварянето на училищата – да не се провеждат и след възстановяването на учебния процес.

От понеделник в 18 форми в Центъра за подкрепа на личностното развитие в Пловдив (бившия Общински детски комплекс) занятията ще се провеждат от разстояние. Сред тях са кръжоци от  различни направления, включително изкуства и спорт. Всеки от преподавателите, които са изразили готовност, трябва да се свърже с възпитаниците си, или пък те - с него, и да уточнят по какъв канал ще обменят информация.

Ваня Чернева, която води заниманията по български език, е създала затворена фейсбук група, в която ще качва заданията. Фокусира се основно върху трансформиращия преразказ, който създава най-много затруднения на седмокласниците на националното външно оценяване. Учениците ще й връщат писмените си работи през месинджър, а тя ще проверява и ще пише персонална рецензия, която ще изпраща по същия начин в личните съобщения.

Тръгват дистанционни занимания и по творческо писане, английски език, химия, математика, фотография.

Предизвикателството да работят от разстояние са приели ръководителите на фолклорен ансамбъл „Иглика“, вокална група „Бамбини“, Хор на пловдивските момчета, естрадно студио „Прима“, Хор „Детска китка“. В извънредната ситуация те ще се разпяват у дома, ще наблягат на солфежа и ще получават онлайн текстове за песни, които да разучават. На линия е и Духовият оркестър.

Ръководителят на школата по изобразително изкуство Николай Балдев също ще дава задачи за работа у дома, свързани с различни теми и техники.

Помислено е и за танцьорите от балет „Ера“ и танцово студио „Сиана данс“. Те ще получават видеа и линкове към клипове от Ютуб с различни стъпки, които да упражняват в хола вкъщи. За всички са възможни и конферентни видеовръзки.

Онлайн ще се тренира шахмат. Школите по акробатика и гребане също ще правят „сухи тренировки“ отдалече.

Който не е успял още да се свърже с преподавателя си, може да се информира в секция „Дистанционни занимания“, която е разкрита в сайта на Центъра за подкрепа на личностното развитие, посъветва директорът Нели Костадинова. В групите има и деца от детските градини, които могат да се включат по желание, тъй като за тази възрастова група държавата не предвижда дистанционна форма. В същото време в закона за извънредното положение изрично е упоменато, че може да се работи за подкрепа на личностното развитие в електронен формат.

Учебната програма позволява да провеждаме учебни занятия и през лятото. При нужда тогава ще се състоят присъствени занятия, каза още Костадинова. 

Над 2600 деца от различни възрасти посещават през тази учебна година безплатните занимания в школите на ЦПЛР-ОДК-Пловдив.

Към дистанционно обучение преминават и частни школи. „Британика“ вече е изнесла в дигитална среда уроците по английски, Образователен център „Авигея“ пък провежда по този начин обучение по състезателна математика, български език и бързо четене.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?