Следвайте ни

И семейно планиране на матурата по биология

117 от 3424 допуснати не се явиха в залите в Пловдивска област, от четиримата карантинирани дойде само единият

viber icon

Ако бащата е далтонист, а майката е здрава, и им се родят 4 деца, колко от тях ще имат проблем с разпознаването на цветовете. Над това мислиха зрелостниците на днешната матура по биология, като имаха таблица с хромозоми.  Въпросът от втория модул им се стори най-труден в изпитния формат, поне в сравнение със структурата на растителната и животинската клетка.

Въпреки това беше по-скоро лесно, отдъхна си Димитър Николов от немската паралелка в Хуманитарната. Готвил се, като решавал тестове от предишни години, и тогава били по-тежки. На Димитър оценката от зрелостните изпити няма да му трябва веднага, защото след дипломирането си смята да поработи една година – да види какво е да печели сам. После мисли да следва за учител по физическо възпитание в Пловдивския университет.

За Калина, Гергана и Ана-Мария от СУ „Цар Симеон Велики“ днешната матура била по-скоро трудна. Избрахме биологията, защото ни върви, споделиха момичетата.  Тази дисциплина е на второ място сред най-предпочитаните от всички зрелостници след английския език – за матура по биология и здравно образование подадоха заявления 813 дванайсетокласници от общо 3553 мераклии  в Пловдивска област.

След зрелостния изпит трите приятелки се заеха с приятни неща – да си починат след ранното ставане и  да отидат на маникюр за бала. Последното парти с класа е навръх 24 май в хотел „Ландмарк“. А формулата за приятното прекарване не включва нищо особено: родата с колата и рокля до на бедрото средата! В беж, прасковено и червено.

С доста по-сложни формули обаче трябваше да се справят тези, които днес се явиха на матура по математика. Дори дванайсетокласник от паралелката по математика и английски в Математическата гимназия не се сети за решението на последната задача. На нея зрелостниците разполагаха с чертеж на триъгълник, вписан в окръжност, и продължение на основата, като трябваше да доказват перпендикулярност на две от линиите. Все пак реших повече задачи, отколкото очаквах, доволен е  абитуриентът от МГ. Предстои му и трета матура по желание – по английски. През лятото смята да работи, като заедно с това ще пробва и кандидатстване в специалност по хардуерни технологии. За чужбина изобщо не му минава през ума.

По данни на Регионалното управление на образованието  на днешната матура се явиха общо 3307 зрелостници в Пловдивска област.  117 от допуснатите  3424 се отказаха да влязат в изпитните зали. Така  английски език държаха 1234 зрелостници, биология – 718, география – 323,  история – 96. Върху изпитния вариант по испански работиха 41, по италиански – 24, по математика – 276, по немски -63, по руски – 20, по физика – 22, по френски – 34, по философски цикъл – 439, по химия – 17.

От четиримата карантинирани, за които бяха създадени специални условия, се яви само един.

Директорите на всички центрове създадоха необходимата организация, квесторите постъпиха отговорно, обобщи началникът на РУО Иванка Киркова и благодари на всички участници в подготовката и провеждането на двете матури. Държавните зрелостни изпити по желание са от 26 до 31 май.

По данни на МОН в цялата страна се явиха 33 966 зрелостници от 36 048  подали заявление за участие по общо 13 предмета.

Анулирани са 3 изпитни работи. Ученик е ползвал мобилен телефон в Крумовград на теста по география и икономика. В Етрополе  двама  са отстранени от изпита поради използване на телефон и смарт часовник. Зрелостниците са полагали матура по биология и здравно образование и география и икономика.

Осем ученици под карантина също имаха възможност да проверят знанията си. От тях на изпит са се явили трима.

Резултатите от двете матури ще бъдат обявени до 7 юни.

Снимки: Наташа Манева

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?