Следвайте ни

И кварталното куче Роксана на матура с 10. клас

viber icon

И кварталното куче Роксана пробва да влезе тази сутрин на националното външно оценяване в 10. клас. Всеки ден похапва от закуските на милостиви ученици от пловдивското СУ „Паисий Хилендарски“. Като ги видя рано тази сутрин да се тълпят пред оградата, се шмугна заедно с тях в двора. 

Според указанията на МОН обаче пиле не може да прехвръкне на територията на учебните заведения, докато се провеждат националните изпитни формати. Затова охраната „отстрани“ четириногата „десетокласничка“ да чака на тротоара.

Общо 4905 ученици се явяват днес за първи път на национално външно оценяване в 10. клас в 74 училища в Пловдивска област. Матурата трябваше да се проведе за първи път миналата година по новия закон – на финала на първи гимназиален етап, но тогава бе отменена заради пандемията.

Форматът не е труден, съобразен е изцяло с изучаваното в 8., 9. и 10. клас чувствам се подготвена, сподели Теодора Топорова от 10. Б клас – паралелка по природни науки. Според нея всеки би се справил, ако е учил през цялото време. Нея не я затруднява нито формулирането на теза, нито писането на есе или текст в друг изучаван жанр. От авторите предпочита Петко Славейков с „Изворът на белоногата“ или Димитър Димов с „Тютюн“.

Снощи седнала и прегледала произведенията, припомнила си за авторите, сюжетите и ключовите герои. „Литературата ми е любим предмет, а общият ми успех клони към 5.50 и ми е важно да се представя добре, макар че оценката не влия е по никакъв начин, казва Теодора. Гледа на това усилие като на част от дългосрочния си план да завърши успешно средното си образование и да продължи в университет.

Затова се явила и на НВО по желание за измерване на дигиталните компотентности. Един ден резултатите, които очаква да са добри, може да й потрябват. Вярва, че така ще улесни кандидатстването си  - в Германия, Великобритания или в Медицински университет у нас.

Учителка по литература в прогимназиален етап запалила Теодора по четенето. Макар да е в профилирана паралелка по природни науки, десетокласничката много набляга на тази дисциплина. Тя развива мисленето, показва други гледни точки. Четенето ме е научило на търпение, да слушам, да разбирам хора с друго мнение, да влизам в техните обувки, казва момичето.

Утре ще прескочи НВО по чужд език, на който десетокласниците се явяват по желание, за да преговори за математиката, която е вдругиден.

И 10. В – паралелката по предприемачество, преговаряла снощи до късно. Диляра и Женя наблегнали на „Тютюн“. В класа правили пробни НВО, но резултатите били лоши. „Малко не е честно да ни карат да ходим на такива изпити, когато почти цяла година бяхме онлайн и се събрахме в училище в последните два месеца“, казват момичетата.

Директорката на СУ „Паисий Хилендарски“ Ирена Душкова посрещна десетокласниците на входа. В двора са разчертани полета с номерата на изпитните зали, за да се спазва отстоянието.

Изпитът започва в 8 часа. Час по-късно е началото на НВО по български език и литература. В пловдивското школо и двата ще се обезпечават от една комисия, която ще влезе с паролата с платформата на МОН, ще изтегли, разсекрети и разпечата изпитните материали. После всичко това ще се повтори за седмокласниците.

Днес в СУ „Паисий Хилендарски“ на НВО са 4 паралелки със 104 десетокласници и 5 паралелки с 95 седмокласници.

Очаквайте още подробности за изпитния ден

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Пловдив

Пловдив

16.06.2021 | 10:04

Все по-малоумни статии! Вестник, ставащ все по-жалък! Пловдивчани заслужават много по- добър ежедневник! Този п арцал е жалка имитация на това!

Отговори
4 0
Марица и ПОТВ

Марица и ПОТВ

16.06.2021 | 13:31

Радвай се на демокрацията синко, при "гадния" комунизъм, колко вестника имаше, на ви сега през капитализма само Марица и ПОТВ - кукувиче гнездо на луди стари седесари!

Отговори
1 0
ПРИЯТЕЛ

ПРИЯТЕЛ

16.06.2021 | 08:22

ДУШАТА СЪПРИЧАСТНА !!!!! ПРИЯТЕЛ В НУЖДА СЕ ПОЗНАВА !!! БРАВО РОКСИ!!!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?