46

И фитнесът става класна стая в жп гимназията в Карлово, чакат министъра

Проблем е как ще пътуват около 150 ученици – пътищата са съсипани, фирми отказват да возят заради недостатъчно финансиране

Канцелария става класна стая, училищното фоайе е преградено – за да оформи още една зона за обучение. Ръководството на ПГ по железопътен транспорт „Христо Смирненски“ в Карлово опитва да усвои всякакви свободни пространства в сградата, за да измести в тях учебния процес от 7-те кабинета и една лаборатория, които пострадаха при наводненията. Ще се използват даже фитнес залата и помещението, което до момента е било приспособено за часовете по физическо възпитание, понеже школото няма физкултурен салон. Актовата зала също става класна стая.

Учебната година ще започне, въпреки извънредните обстоятелства, каза директорът Стефан Филчев. А на откриването на 15 септември по обяд в школото очакват служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов. 

В първите дни след бедствието с помощта на доброволци и военни  изринахме калта и наносите, но сега има нужда от сериозен ремонт, каза директорът. Вече е направена количествено-стойностна сметка, която е пратена в МОН. Тя е за 900 000 лева, което включва разноски не само по ремонт на пострадалите класни стаи и лабораторията, а поправка на покрива, на моста и подпорната стена в подстъпите на училището - за да няма нови бедствия. Има поражения по двора и паднала ограда.

Директорът Стефан Филчев в първите часове след бедствието рине кал и наноси заедно с екипа си

Не е пострадала техниката от наводнените помещения, които бяха ремонтирани тъкмо това лято. В тях обаче са съсипани подовете, стените, мебелировката.

Училището събира помощи с дарителска сметка. Първоначално имало намерение да организира благотворителен концерт „Артистите на България“ за набиране на средства за възстановяване на гимназията  от наводнението. След бедствието, което връхлетя 5 карловски села, сега инициативата ще е за всички тях. „Оставил съм приятели от София и мениджъри да преговарят с популярни артисти. Надявам се да откликнат за концерт с такава кауза  в Карлово или в столицата“, каза директорът.

Междувременно на входа на училището остават струпаните чували – защита срещу евентуално ново преливане.

Сериозно притеснение за ръководството е как ще идват на училище гимназистите. Половината от общо около 300 възпитаници на школото са пътуващи от региона. Има от най-пострадалите села с разрушена инфраструктура. Друг проблем е, че транспортните фирми, с които договори сключват общините, не се наемат да возят учениците. Причината е, че не им излиза сметката, като съпоставят разходите за гориво и парите, които се отпускат за превоз на ученици. По този въпрос ще се търси съдействие от министъра по време на визитата му на 15 септември.

Междувременно върви обследване кои от учениците са от засегнати от бедствията семейства, за да им бъде оказана помощ от учебното заведение. За първи път тази година то успя да напълни 4 паралелки след 7. клас, в предишни кампании са били 3. Поставя начало на една нова специалност за Пловдивска област  – „Техник на електронна техника за охрана и системи на сигурност“. А са пострадали кабинетите тъкмо за професионална подготовка по основните за школото направления – автотранспортна техника, осигурителни и комуникационни системи.

Ще трябва да съчетаваме учебния процес с ремонти, през следващите месеци училището ще е строителна площадка за възстановяване на щетите, каза директорът. Заради извънредната ситуация ще иска картбланш от министъра часовете да са по 40 вместо по 45 минути.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?