71

Хванаха зрелостник с телефон в Пловдив, 5 анулирани работи на матурата

Зрелостник от Пловдив е с анулирана работа, защото е влязъл на матурата с мобилен телефон.  Засечен е с устройството в коридора между първите два модула, не е категорично ясно дали е направил опит да използва джиесема.

В МОН са получени още 3 такива сигнала от цялата страна - от Варна, Сандански и Кърджали. А в Самоков е анулирана изпитна работа, защото не е използван черен химикал. 

Задължителната матура по български език и литература днес се проведе в общо 736 училища. Навсякъде бяха осигурени квестори и видеонаблюдение. 

В Пловдивска област изпита държаха 3848 души, 98 от допуснатите не се явиха.

Върху темата „Споменът – скръб и утеха“ по елегията „Аз искам да те помня все така“ на Димчо Дебелянов разсъждаваха зрелостниците, които избраха да пишат интерпретативно съчинение. Втората възможност беше есе със заглавие „Тежестта на думите“. Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до 4 страници. 

Съчинението е върху изучавана творба. То предполага зрелостниците да  разкодират ключовите думи в заглавието и да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се очаква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства, обясниха експертите от МОН.

Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.  

В първата част на матурата по български език и литература се наблегна върху прилагането на книжовните норми и четенето с разбиране. Във втората част се изискваше познаване на изучаваните литературни произведения и способност за тяхното тълкуване. В една от задачите се очакваше зрелостниците да открият темата в откъс от неизучавана творба, а в друга – да съпоставят интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст. 

Резултатите ще бъдат обявени до 8 юни.

Какво споделиха пловдивските зрелостници на излизане от изпита - очаквайте подробности

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?