4232

Хванаха шестима преписвачи на матурата, изпитът мина без проблеми в Пловдивско

Няма анулирани изпитни работи на зрелостници от Пловдивска област на днешната матура по български език и литература. В цялата страна обаче са засечени 6 опита за използване на мобилни телефони или други технически средства. По данни на МОН по два случая има в областите Благоевград и Кърджали и по един в Перник и Хасково. Писмените работи са анулирани и зрелостниците са били помолени да напуснат изпитните помещения.

В Пловдивска област на матурата се явиха 4443-ма зрелостници.

Недопуснатите бяха 293-ма. Други 120 имаха право, но не влязоха в изпитните зали.

Осигурихме нужните условия за 14 зрелостници със специални образователни потребности, от които двама не се явиха, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. "Не се усети напрежение. Образователната система в областта работи спокойно. Всички проявиха отговорност", добави тя. И благодари на общо 1500 учители, директори, експерти и служители, които са били ангажирани в провеждането на националния изпит.

В цялата страна го положиха 46 923 дванадесетокласници в 759 училища с участието на 12 970 квестори. 

Както "Марица" съобщи, 41. въпрос изискваше написване на интерпретативно съчинение на тема „Цената на компромиса“ по „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски или есе „Мълчанието – сила или безсилие“. Тази година няма промяна във формата на теста, който се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор.

Резултатите ще бъдат обявени до 7 юни.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?