49

Хуманитарната въвежда обучение по латински език

Стартът е с деветокласниците от паралелката по природни науки, които искат да следват медицина

Пловдивско училище въвежда за първи път от тази учебна година обучение по латински език. Ще го изучават деветокласници от профилираната паралелка с биология, химия и английски език в Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий". Опитваме се да сме им полезни, защото са се насочили към кандидатстване в медицински университет, обясни директорът Емил Начев.

Специалността бе въведена миналата учебна година. Оказва се, че много възпитаници на Хуманитарната продължават образованието си в медицински специалности. Затова школото се отказа от паралелка по френски, каквито има също във ФЕГ "Франсоа дьо Сент Екзюпери" и ЕГ "Иван Вазов", за да даде старт на профилирана паралелка с природни науки и интензивно изучаване на английски. Интересът е огромен. Тази година над 1000 ученици се бориха за място в нея, а профилираната паралелка се нареди и сред най-желаните от седмокласниците в цялата Пловдивска област.

Всички приети миналата година, които сега са в 9. клас, са изявили желание да изучават латински език като факултативен избираем час два пъти седмично.

Екипът на училището е разработил учебните програми за новата дисциплина. Към момента тя се преподава само в няколко столични учебни заведения, като дори в Националната гимназия по древни езици е под формата на допълнителна подготовка.

Хуманитарната гимназия разчита на преподавателка, която води лекциите по латински език в Медицинския университет в Пловдив. Тя вече се е срещнала с деветокласниците, които проявили огромен интерес.

Въвеждането в латинския ще стане плавно, започва се с история на езика и азбуката, не бърза обаче Теодора Кътова. И добавя, че още в края на учебната година учениците ще могат не само да разбират какво са казвали древните философи в сентенциите им в оригинал, а и на свой ред да съставят изречения на латински. Известни затруднения може да възникнат само за тези, които до момента не са учили чужд език с падежи, казва преподавателката. Самата тя е завършила класическа филология и 4 години е изучавала латински и старогръцки език в Софийския университет. Преподава от 1 година на студенти под тепетата.

Подготовката по латински още в гимназията ще направи по-леко следването в медицинските специалности, категорична е Теодора Кътова. Но освен това ще даде по-голяма широта на погледа към античната философия. Да се доближиш до нея в оригинал, е от полза и при ориентирането към различни видове филологии в избора на висше образование, казва още преподавателката. И се надява обучението по латински да не остане само в Хуманитарната гимназия.

Екипът на училището пък се спрял на факултативната форма, за да не стряска веднага учениците с оценки по латински.

Гимназията е готова и за евентуално сътрудничество в бъдеще с МУ-Пловдив. Оказва се, че нашите възпитаниците са сред тези, които се класират за първокурсници с най-добри резултати, каза Емил Начев. Само това лято около 30 абитуриенти от випуск 2022 в Хуманитарната са приети и продължават висшето си образование в медицински специалности.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Учител

Учител

22.09.2022 | 14:59

От "Хуманитарната" са мноого зле, ама много зле...

Отговори
0 3
РуZZия

РуZZия

22.09.2022 | 13:35

Е забранила изучаването и преподаването на български език в окупираните територии. Време е Альоша да бъде разрушен.

Отговори
4 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?