Следвайте ни

Хуманитарната се отказа от изпращане на абитуриентите след последния звънец

В други училища обаче държат зрелостниците да изживеят този миг след дългите месеци на онлайн обучение и готвят тържества в свит формат

viber icon

Училища се отказаха да правят изпращане на абитуриентите в последния учебен ден този петък. Други обаче държат младежите да си получат това изживяване на финала на трудната учебна година в условия на пандемия, след като едва преди дни се върнаха в клас след обучението от разстояние в електронна среда. Ще има ли церемонии на 14 май решават директорите.

Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ за втора поредна година няма да прави изпращане в условия на пандемия и ще съчетае това с раздаването на дипломите. 

„В момента нашите ученици са втора смяна. За да организираме изпращане, трябва да обърнем смените с ОУ „Княз Александър I“, обясни директорът Емил Начев. Това ще промени ритъма на всичките 800 ученици от гимназията, а отделно и на другото школо, с което тя дели една сграда. 

Дори и това да не се налагаше, събирането на 7 класа с общо 180 абитуриенти е струпване на много хора, а биха дошли и близки, е другият аргумент на Начев. Затова решението му е изпращането на зрелостниците да стане с връчването на дипломите, макар да си дава сметка, че вероятно ще има ропот. 

Не всички обаче на недоволни. Александър Георгиев от 12. Д например не страда, тъй като не отдава голямо значение точно на баловете, изпращанията и партитата около завършването.

Припомняме, че и честванията на 11 май Хуманитарната гимназия проведе само с две паралелки  деветокласници, за да няма струпване на много хора на едно място и да не се създават рискове в условия на пандемия.

ЕГ „Пловдив“ обаче ще изпрати абитуриентите си, като разчита на спазване на противоепидемичните мерки – дворът е голям, може да се разредят. Тази година ще са само десетте класа завършващи, на изпращането няма да се събира цялото училище. Церемонията ще около 14 часа, след последния звънец.

В 11 пък ще започне сбогуването с абитуриентите в ЕГ „Иван Вазов“, където по традиция учениците раздават и шеговити призове на своите преподаватели. 

ПГСАГ „Аарх. Камен Петков“ и СУ „Христо Г. Данов“ също са сред училищата, взели решение да направят празник на абитуриентите в последния учебен ден. В школото в кв. „Гагарин“ миналата година зрелостниците отправиха ултиматум, че дори и училището да не организира нищо, те пак ще се съберат в двора. Затова ръководството импровизира в последния момент, обозначи местата им през 2 метра разстояние  и проведе изпращане, като излъчва на живо във Фейсбук за останалите ученици.

И СУ „Св. св. Кирил и Методий“ ще изпрати двете си паралелки абитуриенти. В школото, което определя себе си като екоучилище на щастието, абитуриентите са подготвили дръвчета, направили са им паспорти и ще ги подарят на най-малките класове, които да ги посадят в двора.

На 17 май от 17 ч. пък ще си изпрати абитуриентите Математическата гимназия, като ще присъстват само те и родителите. Ще има само четирима представители на 11. клас, за да се случи и там символичното предаване на щафетата на следващите випуски.

Всичко това - ако, разбира се, не настъпи промяна в епидемичната обстановка и мерките.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?