Следвайте ни

Хуманитарната почита светите братя с онлайн рецитал и кадри на НАСА

СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ чества патронния си празник с концерт „Чудният свят на моето училище“ във  Фейсбук страницата на школото

viber icon

Снимки от космическата станция на НАСА, ликовете на бележити българи, кадри от красотите на България и спомени от предишни чествания на празника на Кирил и Методий се завъртяха тази сутрин онлайн в споделено пространство на Хуманитарната гимназия.

Вместо с традиционното шествие до балерефа на светите братя в Стария град, сега тържествата започнаха в Гугъл мийт – мястото за срещи в реално време в платформата на Гугъл за образование G-Suite.

Облачните технологии, които в момента се използват активно за дистанционното обучение, позволиха да присъства цялото училище.

Докато звучи националният химн, на екрана се завъртяха архивни снимки на школото и кадри от живота на училището днес. На фона на „Многая лета“ присъстващите онлайн се пренесоха в миналото. Екна камбанен звън, сякаш всички са на площада пред училището, като всяка година.

Учениците Деси, Калин и Тихомира влязоха в ролята на водещи, за да припомнят символиката на църковния празник  на светите братя и началото на неговото честване в гимназията – през 1851 г. по инициатива на Найден Геров, учител в тогавашното Епархийско училище.

С крилатата фраза „Помогни ми да те возвися“, стихове и снимки  те разказаха за Найден Геров и Левски, за възпитаниците на гимназията, участвали в Априлското и в Илинденско-Преображенското въстание.

Добавиха щрих за културния елит, който е отгледала гимназията – Димчо Дебелянов, Каравелов, Пенчо Славейков, Иван Вазов, Любен Каравелов, Пейо Яворов, художници, учени и композитори.

На празника в навечерието на 170-годишнината си училището припомни също, че е изучило петима министър-председатели на България.

От 1999 г. литийно шествие начело с иконата на гимназията, подарена от фондация „Св. Св. Кирил и Методий“, на всеки 11 май изкачва улиците на Стария град до балерефа на Кирил и Методий. Тази година то няма да бъде проведено, но учебното заведение е поръчало на фирма да подготви цветния гирлянд. Тя ще го окачи над ликовете на светите братя, а след това ще изпрати снимки в гимназията.

Занятията на учениците продължават тематично във връзка с празника - във виртуални класни стаи.

Там ще бъде показан филм „Традиции и приемственост“, направен от бивши възпитаници на училището, настоящи учители в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“. Ще бъде „разгърнат“ вестник „Ученически устрем 2015“, изготвен от участници в клуб „Млад журналист“ и в клуб „Графичен дизайн“ по проект „УСПЕХ“ – своеобразен продължител на вестник „Ученически устрем“, 1931- 1943 г.

Ще бъде споделен сборник “Хуманитарният дух – в лабиринтите на съвременния свят“. В него са публикувани идеи и размисли за хуманитарното образование, изразени на кръгла маса в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ миналата пролет.

Подготвени са също Сборник с ученическо творчество „Вселени 2“ от ученическия конкурс „Моето вдъхновение“ – част от миналогодишната Нощ/Пловдив , както и юбилеен календар на гимназията.

Предвидено е онлайн четене „Слово българско, поклон“, инициирано от учениците от  клубовете „Обичам да чета и пътешествам“ и „Творецът в мен“. Гимназията е провела конкурс за есе „Словото и ние“. В програмата на честванията има и историческа викторина „170 години  Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, ще се изявят талантите на школото, ще се завърти филмът за Яворов „Дело  №205/1913“.

Патронен празник днес чества и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Вместо своето традиционно шествие то ще празнува с онлайн концерт на своите талантливи ученици – „Чудният свят на моето училище“. Началото е в 18 часа във Фейсбук страницата на учебното заведение. 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?