Следвайте ни

Хуманитарната - най-желаното училище след 7. клас

Школото разбива монопола на Руската и Английската, които традиционно си оспорват първенството

viber icon

Хуманитарната гимназия е най-желаното училище от седмокласниците тази година. 1534 от тях са посочили, че искат да бъдат приети там  в паралелка с интензивно изучаване на английски език. Учебното заведение за първи път повежда класацията, след като в предишните години първенството си оспорваха Руската и Английската гимназия. И това лято те са веднага след ХГ „Св. Св. Кирил и Методий” – 1489 са пожелали да учат английски в ЕГ „Иван Вазов”, а 1409 – английски в ЕГ „Пловдив”.

По над 1000 ученици са играли също за паралелките с испански, немски и италиански в Руската гимназия, за немските в ЕГ „Пловдив” и Хуманитарната и за Френската с английски.

Отличниците на випуска са се ориентирали основно към Математическата гимназия. Първенецът по бал в областта със сбор 498,5  е приет в паралелка с английски там. Вторият - с 498, е избрал компютърна графика в същото училище. Следва ЕГ „Пловдив”, където първият приет е с бал 497 в немска паралелка. Със същия резултат е и първият класиран в специалност „Системно програмиране” с английски в Математическата. Следващият по успех с 495 пак е в това школо, но в паралелка с математика и немски.

В ТОП 5 на паралелките според бала на последния класиран в тях попадат две на Математическата гимназия, две на Руската и една на Английската. Ето на какъв успех е теглена чертата в списъците там:

МГ „Акад. Кирил Попов” – системно програмиране – 448,5 МГ „Акад. Кирил Попов” - компютърна графика с английски – 445 ЕГ „Пловдив” – немски език – 440,5 ЕГ „Иван Вазов” – английски език – 437 ЕГ „Иван Вазов” – немски език – 422,5

 

350 не са подали документи

Още толкова не са приети никъде, защото са написали малко желания и балът не стига за никое от тях

 

350 ученици, които са завършили тази година основно образование, не са подали документи, за да продължат по-нагоре. В кампанията са се включили  5147  тийнейджъри, от които 357 са от други области, каза председателят на комисията Рангел Райчев от Регионалното управление по образование.

Положителна тенденция е, че семействата вече предпочитат да подават заявления онлайн от къщи – 57% са избрали този начин. 43 на сто са се почувствали по-сигурни да отидат до някои от центровете за прием на документи и да бъдат консултирани там.

350 от подалите заявления не са приети никъде, защото са написали твърде малко желани паралелки и балът не им стига за нито една.

За учениците, които изобщо не са кандидатствали, ще се извади справка по входящите им номера от явяването на националните външни оценявания. От РУО ще известят директорите на учебните заведения и те ще трябва да ги издирят. В малките населени места за това ще се търси и съдействие от кметовете. Тези ученици са все още в задължителната училищна възраст и не бива да отпадат. Някои от тях вероятно са с двойки на изпитите, но въпреки това могат да кандидатстват – в този случай в балообразуването се взимат нула точки.

Справката от първо класиране показва, че има деца със сбор по 30 точки, които са в списъците на приетите например на ПГ „Петър Парчевич” за специалности „Ел. машини и апарати” и „Производство на кулинарни изделия и напитки”, в ОУ „Христо Ботев” – „Деловодство и архив”, в ОбУ „Св. Св. Кирил и Методий” – „Шлосерство”, в ПГСС – „Механизация на селското стопанство”.

Тези, които не са приети или въобще не са кандидатствали, могат да се вкючат в кампанията след трето класиране, когато ще се извъртят туровете през автоматичната система и ще е възможно за останалите незаети места да се подадат документи направо в учебното заведение.

 

Закриват 4 паралелки

За първи път 5 дуални се напълниха от раз

 

Само 4 паралелки, за които няма желаещи и никакви изгледи да се напълнят,  ще бъдат закрити след първо класиране. На всички останали ще се даде шанс да наберат ученици. На този етап падат „Металорежещи машини” в Професионалната гимназия по лозаро-градинарство в Перущица, „Текстообработване” в СУ „Софроний Врачански”, „Моделиране и технология на кожени изделия” в ПГКИТ „Проф. Д-р Иван Богоров” и „Машини и съоръжения за заваряване” в Професионалната гимназия по машиностроене.

Радостна тенденция е, че нараства популярността на дуалната форма на обучение и за първи път в тази кампания още на първо класиране са пълни 5 такива паралелки. Две от тях са в ПГЕЕ – „Елобзавеждане на производството” и „Автоматизация на непрекъснатите производства”. В Дървото е събрала нужния брой ученици паралелката по мебелно производство, в ПГХТТ – по топлотехника, а в ПГ „Владимир Заимов” в Сопот – смесената по мехатроника и електронна търговия.

Снимки Атанас Кънев

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Ученик в хуманитарната

Ученик в хуманитарната

14.07.2019 | 23:10

Хуманитрната не може да настигне Лиляната , камо ли езиковите, не пишете глупости !!!

Отговори
0 0
Евгения

Евгения

12.07.2019 | 10:02

Не е най-предпочитана хуманитарната. Писали са я като презастраховане, ако не приемат детето в МГ, езикови или ТГ. Езиковите гимназии все повече ще западат.

Отговори
4 1
Колумбиеца

Колумбиеца

11.07.2019 | 23:12

Еми нормално, те повечето деца не обичат математиката

Отговори
5 0
Ни чул, ни видял

Ни чул, ни видял

11.07.2019 | 19:56

Айде ,пак демокрацията е виновна, Що така бе моме !?

Отговори
3 0
11.07.2019

11.07.2019

11.07.2019 | 18:18

И кой казва, че това е истина? какво стана с демокрацията и прозрачността, като нищо не може да се види? Само някаква статистика, а истината къде е? Това скрито покрито е прекрасно място за манипулации. И никой да не знае къде се намира детето му сред останалите със своите точки.

Отговори
6 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?