Следвайте ни

Художникът Никола Вичев дари на Зико портрет на Дядо Добри

viber icon

Един от доайените на пловдивската живописна школа - художникът Никола Вичев направи изключителен жест, като дари на Областна администрация - Пловдив забележителен портрет на Дядо Добри.  

Дарението беше получено лично областния управител Здравко Димитров. Той изказа сърдечната си благодарност на художника и на неговата дъщеря Вера, благодарение на която събитието стана факт. Г-н Димитров развълнуван заяви, че всички трябва да следваме примера на светеца от Байлово, както наричаха Дядо Добри - аскетът, посветил живота си в служба на Бога и дарил стотици хиляди лева на български църкви и манастири.

Никола Вичев е изключителен портретист, който с огромно майсторство и детайлност изографисва образите на едни от най-бележитите личности в българската история - популярен с особения си привкус към портретите на исторически личности и герои. Творецът е роден през 1942 г. в град Пловдив, ученик и последовател на известния български художник и педагог Иван Поповски – Джовани. През 1978 г. е приет в Съюз на българските художници и става член на Международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО.

Никола Вичев е участвал в множество живописни пленери и изложби в България, Полша, Чехия и други държави от ЕС. Негови картини могат да бъдат видени в почти всички държавни галерии в големите градове на България, в къщата-музей на Васил Левски в Карлово, в Москва, както и в множество частни галерии. През 2017 година художникът представи Юбилейната си изложба в чест на своята 75-та годишнина в  Центъра за съвременна история.

Кратката церемония по връчване на дарението стана преди заключителния концерт на хор „Детска китка“ при Общински детски комплекс – Пловдив, състоял се в Камерна зала на Областна администрация – Пловдив, на който присъстваха зам.-областният управител Димитър Керин и много гости.

Хористките от двата състава, Стажантски и Концертен, изпълниха произведения, включени в програмата за предстоящото им турне в рамките на Международния хоров фестивал за мир във Виена.

Диригент на хора - Яна Делирадева, на рояла - Николета Енева, хормайстор - Джулия Узунова, главен диригент - Златина Делирадева.

Изтъкнатият пловдивски диригент, педагог и ръководител на момичешкия хор „Детска китка” - проф. Златина Делирадева през годините е удостоявана със званията Прочетен гражданин на Пловдив и Почетен гражданин на Чирпан, Орден "Кирил и Методий", Награда „Пловдив“ в категория „Произведение за изкуството, предназначено за деца“, връчена през 2018 година на хор „Детска китка“ с диригент Златина Делирадева и почетен знак „Златен век“ за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност по повод 24 май 2018 година.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?