Следвайте ни

Художникът, който изографисва училища: Да рисуват Левски с мен - това е победата! СНИМКИ

viber icon

„Горда Стара планина…“ екват детски гласове някъде далече долу. В това време вятър и мраз брулят художника Ангел Каравланов върху вишката 20 м над земята, докато рисува Апостола на фасадата на ОУ „Васил Левски“ в Хисаря.

„Деца от различни възрасти пеят националния химн, без да ги е организирал учител“, настръхва авторът всеки път, когато разказва този спомен.

Вече няколко месеца той рисува по сградите на учебни заведения и детски градини в Пловдивско, а и в цялата страна. До момента е разкрасил над 16 забавачки и десетина училища, а поръчките валят, защото учители и директори се „заразяват“ един от друг. 

„Правя го за удоволствие и като почивка от работата с камъка - казва скулпторът. - Защото вярвам, че

всеки може да промени света, вместо да се оправдава с трудното време.

Защото така давам усмивка на децата.“

За първи път авторът направил гигантски портрет още през 2012 г., тогава работата му била дарение за СУ „Цар Симеон Велики“.

Най-мащабният му труд напоследък е изографисването на хисарското ОУ „Васил Левски“. От фасадата гледа Апостола с размери 15 на 20 м. Вътре Каравланов нарисувал Иван Вазов, Христо Ботев, Цар Симеон, хан Аспарух.

„Изпитвам въодушевление, когато рисувам такива светила от българската история - споделя художникът. - Лошото е, че много хора се опитват да я променят, защото е по-удобно на политиците да я изкривяват.“

Децата обаче реагират спонтанно и чисто. „Половината ученици се мъчат да нарисуват заедно с мен Васил Левски. Какво да искам повече?!

Да отворят, да проучат, да прочетат, да почувстват -

това е победата! - вярва Каравланов. - Революцията е родителите да започнат да пращат децата си в детска градина, която съм изрисувал, защото вече изглежда по-добра за техните деца.“

За художника ключът за истинската промяна е добрият пример.  „Не само да охкат управниците, че нямало пари. Да направят саниране на учебните сгради! Не да са само юнаци, които крадат. После слагат на сайтовете нещо, направено от друг, и се хвалят как се сетили. Сещаме се ние. Но вие дали се сещате!?“, предизвиква ги Каравланов.

Сега промяната се случва по инициатива на директорите, които плащат за труда и материалите от делегираните бюджети. Така 8-метров лик на Пенчо Славейков е изрисуван на школото, което носи името му, в Белащица. Христо Г. Данов краси едноименното училище в кв. „Гагарин“. 6-метров Васил Петлешков е изобразен на основното училище в район „Западен“. С детски персонажи е изписана ДГ „Бреза“. 

Всяка сграда е различно предизвикателство за Каравланов. Някои имат графити, които трябва да се заличат с рисунката. Други са със санирана и боядисана стена, която те чака да я нарисуваш, за да грейне, описва художникът. Не прави предварителен детайлен проект, а само напасва плана си с очакванията на директора. Обикновено ми се доверяват и после са доволни от резултата, казва авторът. Като теглил чертата в края на една от седмиците работа, се оказало, че за 7 дни е изрисувал 3 училища и 4 детски градини. „И който ми каже, че не може да промени света, греши!“, отсича  авторът. 

С гайда и хайдушка песен

Макар напоследък да е зает с рисуването на фасади на училища, Ангел Каравланов не се отказва от работата си с камъка. Грабне ли длетото, си пуска родопска гайда. „Като писне, настръхвам, душата ми се отваря - описва авторът. - Космически звук е, не го ли чуя сутрин, не ми спори работата.”

Самият той има автентична каба гайда и преди години тръгнал на уроци. Народният инструмент му е  подарък от майка му. „Да ти напомня винаги за мене и да си учиш на нея децата и внуците”, заръчала му тя. Гайдата е изработена от майстор и гравирана. Ангел обикновено я носи на гръб в раницата си. И всичко си идва на място, като облече и народната носия.

Предците му са от Родопите, баба му Катя е от Чокманово. „Люти хора, здрави българи. Всеки си е слагал доброволно главата на дръвника, но не си е дал вярата, затова турците възкликвали „Чок аман!” и това дало име на селото”, разказва Ангел. Другата баба Мария пък е от Мраченик в Карловския Балкан, откъдето тръгвали хайдушките дружини.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?