44

Художничка рисува образователни пъзели

Ученици от Пловдив, Пазарджик, Мездра и Велинград ги редят, ако отговорят правилно

Художничка събра изкуство и образование в пъзели, с които ученици на различни възрасти от цялата страна могат да учат, преговарят и да се забавляват.

С проекта си „Наследство“ авторката Елеонора Хаджиниколова спечелила финансиране от  извънредната програма „Творчески инициативи“. С нея Фонд „Култура“ подпомогна творци по време на пандемията, която в продължение на 2 години бе пречка за техните изяви.

Елеонора Хаджиниколова рисува стенописи, картини и икони. Възпитаничка е на Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив. След това завършила стенопис в Националната художествена академия. Живее и работи в Пазарджик.

Авторката нарисувала 4 пана с размери метър на метър, всяко от които се състои от 21 малки картини - парчета като на пъзел. Имат номера, редят се върху текстилна основа, а през останалото време се съхраняват в платнени торбички. Условието всеки къс да бъде изваден от там и да заеме своето място е да се отговори правилно на въпрос, свързан с учебното съдържание.

Сред предизвикателствата към децата е да открият буквите от глаголицата, да ги заместят с техните събратя от кирилицата и да разкрият коя народна мъдрост е изписала Елеонора Хаджиниколова.

Всяко едно от четирите пана е с теми от различен клас и заминало за различно училище в България. В пловдивското първи наредили пъзела третокласници, в Пазарджик - четвъртокласници. Мездра се включва в проекта с петокласници, а участниците от Велинград са от 8. клас.

Учениците подредили своите пана за първи път току преди края на учебната година. "СУ "Любен Каравелов" представи своето на 30 май. В Пазарджик и в Мездра бяха готови съответно на 13 и 15 юни, а във Велинград - на 28 юни", разказва авторката.

С това обаче проектът не приключва. Паната тепърва ще се подреждат многократно от различни паралелки в училищата през следващата учебна година, а и след това.

Следващата стъпка е училищата да се свържат помежду си и да си разменят паната, като всяко подреди на останалите и накрая си вземе пак своето.

Има и пето пано. То заминава за Българското неделно училище "Орфей" в град Линц, Австрия.

Първоначално Елеонора Хаджиниколова планирала изображението да е принт. Впоследствие обаче решила да нарисува ръчно всичко, за да е по-красиво, истинско и оригинално. Така децата са ангажирани с различни теми от материала в своя клас, но и се докосват до изкуството и начина, по който то пресъздава историята, природата, обичаите, живота.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?