49

Хлапетата на бежанци няма да заемат местата на пловдивските деца

Според указание на МОН ще ги приемат над обявените бройки в група или клас

Нито един от украинските бежанци в Пловдив все  още не е направил постъпки за записване на дете в детска градина. Но Украинска организация е поискала от Община Пловдив помещение, в което деца на бежанци да бъдат отглеждани като в детско заведение. Организацията как да става това обаче ще правят самите майки, обясни зам.-кметът на образованието Стефан Стоянов. Общината е предоставила помещения на подблокова детска градина, които в момента не се ползват.

Приемът в детските градини на тукашните хлапета и на бежанците става по различен начин, обясни той. Българчетата минават през електронното класиране. Децата, които бягат от войната, ще бъдат записвани, след като получат хуманитарен статут и подадат молба. Те няма да заемат места на тукашни деца в условията на криза за устройване в детско заведение, гарантира Стефан Стоянов.  Причината е указание на МОН - където е възможно, да бъдат приемани над капацитета, тоест извън бройките, които участват в класиранията през електронната система.

По повод възможни реакции от страна на семейства с малки деца в Пловдив, зам.-кметът заяви:

Призовавам за съпричастност към тези, които са загубили домове, а някои  - вече целите си градове. Българският народ винаги е проявявал милосърдие и вярвам, че ще го стори и сега.

До момента в Регионалното управление на образованието са постъпили само 3 молби за устройване на украинчета в училище – отделно от трите сестри, за които „Марица“ съобщи преди десетина дни. Чака се да получат личен номер на чужденец. Сестрите също още не ходят на занятия.

Всеки, който получи хуманитарен статут и подаде молба в Общината или РУО, ще бъде устроен на училище и детска градина в рамките на броени дни, увериха от местната власт.

Междувременно МОН обсъжда различни варианти за облекчен прием на студенти от Украйна, съобщи министърът на образованието акад. Николай Денков по време на визитата си в Пловдив днес. „И сега имаме  режим, при който приемаме българи от етнически произход от 7 държави, сред които и Украйна. Тази година предвиждаме да увеличим бройката и да има квота, която да е достатъчно голяма. В момента говорим за 1000 човека. Продължава дискусията. Ще направим всичко възможно да ги адаптираме към нашата среда, защото те в момента са в много трудна ситуация“, обясни министърът.

До края на миналата седмица  в България са пристигнали около 1300 деца под 18 г. от Украйна „Тези хора не са решили какво ще правят – ще останат тук или ще заминат в чужбина. Затова е важен процесът на записване. Важно е колко ще продължи войната. Почти всички са с нагласа, че ако могат, биха се върнали. Но, ако продължи по-дълго, ще търсят реализация. Това са тези, които ще подадат молба – обясни министърът. - В момента има неделни занимания в София и Варна.  Там са започнали да ги учат на български. Тези, които подадат молба, и влязат  в нашата система, също ще имат занимания по български език за чужденци. Има осигурено финансиране за тази цел. Но трябва да видим колко ще са. Нашият преглед показва, че около 20 000 можем да приемем без голяма промяна в организацията. Но при по-големи бройки ще трябва да създадем допълнителна организация. Подготвяме се за варианти до 100 000 младежи и деца“.

Подготвят се документи и за получаване на финансиране от ЕС за някои от тези дейности – сега да се ползват средства от бюджета, но после те да бъдат възстановени от общ европейски фонд за страните, които приемат бежанци.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Преминаващ

Преминаващ

14.03.2022 | 19:58

Защо не ги дадете да ги отглеждат и обучават в РУО и в общината - без това лелките тамя нямат работа. Ще им се запълни работното време.

Отговори
6 0
!!!!

!!!!

14.03.2022 | 17:00

Нямаше да е лошо да сте толкова организирани и състрадателни и когато става въпрос за българските деца! Като слушам до какви схеми стигат някои родители от безизходица, за да приемат детето им в градинка, ясла или училище, толкова ми става жал. А сега как така се измисли начин и са толкова жалостиви, защо не се разчуствате така и от нашите майки с деца? Иначе живи и здрави, щом има начин, радвам се! Обединете хората, не ги насъсквайте един срещу друг! А за учителите мислите ли, дали ще могат психически да издържат на по-голям брой деца - те и сега са по 30 някъде в тези малки стаи и спални! За съжаление няма да е лесна интеграцията!

Отговори
6 0
А ЧИИ?

А ЧИИ?

14.03.2022 | 15:54

На албанчетата или македончетата?

Отговори
4 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?