49

Хлапета засадиха японска вишна и маслина в детската градина

Деца засадиха японска розова вишна, ябълкови и черешови дръвчета. А семейство донесе специално за акцията маслинова фиданка от Гърция. Хлапетата дадоха дума да се грижат за растенията заедно с родителите си, докато целият двор на ДГ "Щастливо детство" стане райска градина.

„Дали ще има маслини скоро“, се зачудиха децата, а на подканянето на Сашко да поливат вече Митко отсече: "Кметът да каже!". Репликата развесели кмета  на район "Източен" Иван Стоянов, който заедно със зам.-кмета Атанас Кунчев бе гост на открита практическа ситуация  „Пролетта носи живот“. Директорът Евгения Попиванова и учителите от 4. група превърнаха учебното занимание в празничен мултидисциплинарен урок.

Децата научиха важни неща за зелената система, за грижите, които всеки трябва да полага за нея, и какво е нейното значение за чистия въздух. Насажденията пък са подбрани така, че да могат в естествената си среда за игра малчуганите да наблюдават растежа, цъфтежа, връзването на плод. Децата участваха в изкопаването на дупки, наричайки стихчета, и  заръчаха: "Както се грижат за малките деца, така да е и за малките цветя".

Това е поредната инициатива от политиката за еко възпитание в ДГ "Щастливо детство". Периодично родителите  от българския, турския и ромския етнос там участват в съвместни акции по залесяване. Заедно с децата миналия април се включиха и в общинската кампания "Чист град".

Иван Стоянов даде дума да помага за обогатяване на дворната растителност и  да осигури декоративни огради, за да се оформят кътове. Всички гости получиха и здравец в саксийка с флагче, на което е изписана търсачката  www.ecosia.org. Тя е безплатна, има бързината и функциите на Гугъл търсачката, но заделя суми за злената система.

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
А Язов дали е чувал за Каменен бор? Едва ли!

А Язов дали е чувал за Каменен бор? Едва ли!

21.03.2023 | 17:43

Знае как се краде! Вие за зелени системи ....!!!!

Отговори
5 0
Браво на директорката

Браво на директорката

21.03.2023 | 17:41

Евгения Попиванова! Много амбициозна и дейна жена. Внукът ми посещава тази ДГ и съм впечатлена как чрез различни подходи обучават децата към толерантност към другия етнос.

Отговори
2 2
Родител

Родител

21.03.2023 | 16:24

Какво разбира от маслини Кмета Иван Стоянов ??? Подпира се и позира за снимка. Аман от позьори.Крайно време е да се сбогуваме с позьорите и на есен да си изберем интелигентни и образовани хора за кметове на райони ,а не биолози ,математици и спортисти=

Отговори
6 0
БТВ

БТВ

21.03.2023 | 16:02

Мното добра инициатива, но... маслината е много горчива сурова. Ако това дръвче оцелее и започне да плододова, кой ще пази децата да не късат и ядат плодове. По-добрия вариант е каменен бор или както го наричат още пиния. Вечнозелен, когато порасне е с широчина 8 м. в диаметър, т.е. прави хубава сянка и има страхотен боров аромат.

Отговори
7 1
111

111

21.03.2023 | 16:29

Толкова и разбира от дръвчета а и кое е подходящо за детска градина биолога Иван Стоянов.Биолога май е отсъствал от тези лекции .....

Отговори
6 0
А Язов дали е чувал за Каменен бор? Едва ли!

А Язов дали е чувал за Каменен бор? Едва ли!

21.03.2023 | 17:38

В Южен в общинските паркове липсват въобще нови борчета! Затова се изиска поне малко уважение към живущите в района.А по малките паркове дори не ги знае!

Отговори
4 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?