Следвайте ни

Хлапета създадоха Пътуваща книга на приятелството

Акцията събра посланията на осемте Монтесори детски градини в Пловдив по повод Свети Валентин

viber icon

Пътуваща книга на приятелството създадоха децата от осемте Монтесори детски градини в Пловдив. Хлапетата от всяка от тях рисуваха и отправиха пожелания за обич и приятелство. Електронните странички с творенията им пропътуваха от ДГ "Мирослава" през детските градини  ”Марица”, „Майчина грижа”, „Мир”, „Малина”, „Велимира”, „Буратино” и „Малкият принц”. А накрая съставиха голяма електронна книга на приятелството.

Акцията е част от традиционното честване на Свети Валентин в ДГ "Мирослава". Всяка година там по повод 14 февруари има Фестивал на приятеството, като децата дефилират в костюми на приказни герои, а всяка група отправя свое послание. Този път, заради противоепидемичните мерки групите се свързаха с видеовръзка, за да преживеят заедно радостта от празника.

"Екипът на детската градина прилага метода на Мария Монтесори в работата си с децата и споделя нейните принципи за правото на избор, свобода, учене чрез преживяване, независимост, самоувереност и др. Според нея „Първата идея, която детето трябва да придобие, е идеята за разликата между добро и зло”, както и това, че от всички неща на света „най-голямата сила има любовта между хората”, казва директорката Радка Гъркова.

Воден от тази философия, екипът инициира проект „Пътуваща книга на приятелството“, чрез който децата от другите детски градини, които работят по тази методика, споделиха своите послания. Сред тях са: „Приятелството е прегръдка на сърцата”, „Приятелството е любов и доброта”, „Истински приятел е този, който ти подава ръка и докосва сърцето ти”.

Децата и екипът на детска градина „Мирослава” се обръщат  към всички  с въпроса:  „Дали и ние сме такива приятели, какъвто бихме искали да имаме".

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?