Следвайте ни

Хлапета пратиха букви до Китай и Марс СНИМКИ

viber icon

Деца от подготвителните групи в ОУ „Васил Левски“ пуснаха балони с вързани на тях букви като поздрав към целия свят в навечерието на 24 май. Ще стигнат чак до Китай и до Марс, заключиха 5- и 6-годишните, като видяха как вятърът ги подхвана и отнесе, заедно с вързаните на тях книжни Е, А, Л, И, М.

С венец от божури, здравец и чимшир подготвачетата излязоха тази сутрин на стълбите пред школото, за да отправят лично приветствие със стих и песен. Училището записа изпълнението на видео и ще го изпрати на 24 май на всички родители и на целия екип, а през сайта и фейсбук на учебното заведение – и до всички останали, които празнуват на този ден.

Най-важната буква според 5-годишната Сияна е А, защото с нея започва всичко. Но не бива да се пренебрегва О, с която казваме обичам, а още по-малко пък Ф – филия.

Когато порасне, Калин ще стане космонавт и нищо чудно да стигне до Марс, да провери дали наистина буквите с балони в бяло, зелено и червено са стигнали чак там. Дария пък иска да е кукер. Вярно, че няма такава професия, но си я е избрала, понеже кукерите гонят злото. Ако съвсем пък не може да се работи това, ще направи компромис с палеонтологията. Тепърва ще  я водят в Природо-научния музей да види скелет на динозавър.

Иван е бъдещият полицай на ОУ „Васил Левски“, който отсега е готов да глобява лошите, които не спазват правилата. Но това може да почака, докато подготваците изиграят още много пъти любимите си игри „Альо-портальо“ и „Заешка поща“.

Преди поздрава за 24 май те изработили и хвърчила заедно с родителите си. Тази вечер пък ще месят хляб и ще го украсят с букви заедно с „Хлебни къщи“.

Опитваме се да привлечем родителите към живота на групата, обясни учителката на 5-годишните Мариана Хаджидемирова. Преди с колежката й Василка Ангелова и учителките на 6-годишните – Силвия Мерджанова и Димитрина Ребрева,  се възползвали от Денят на отворените врати. Заради пандемията обаче контактите тази година са много ограничени. 

Мариана Хаджидемирова е от 6 г. в ОУ „Васил Левски“, а преди това работила още 30 г. в детска градина. Навлизат все нови и нови неща, разказва тя. В своята група ползва компютър и интерактивна дъска. С  болния проблем в училище – дисциплината, засега се справя успешно. На тази възраст децата са малки и лесно може да ги поведеш към доброто, убедила се е учителката.

Когато започна пандемията, малчуганите били много стреснати. Наложило се с филмчета да им обясняват, че това е обикновена болест. Някои от тях обаче сами са открили онова, с което тогава педагозите не искали да ги плашат – има деца, загубили свои близки.

Най-весело пък им е, когато се заговори за професиите. Бащата на Влади е лекар и той току обяснява как се правят операции и какво е мозъкът. Затова  и Мариана Хаджидемирова често е изправена пред професионални предизвикателства. Най-трудният въпрос, който децата са й задавали до момента, е как точно мисли мозъкът.

Съвременните деца не познават бита от миналото и им било много интересно, когато учителките облекли народни носии и пресъздали обичаите на Лазаровден, а после всички заедно боядисали яйца за Великден.

Преди ограниченията извеждали хлапетата и на екскурзии, и в Стария град. Някои не са виждали домашни животни, каквито се гледат на село. А когато било организирано посещение в Етнографския музей, се оказало, че 60% от родителите не знаят къде е и какво има вътре. Затова мисията на екипа е децата да преживяват новите неща – така се учи най-добре, а още по-хубаво е, когато се споделя със семейството и приятелите.

Според педагозите подготвителните групи в училище са добра възможност за неусетна и плавна адаптация към училищния живот, защото от рано децата попадат в тази среда, живеят в ритъма на училището, общуват с някои класове и се чувстват в съвсем позната среда, когато те самите станат първолаци.

Снимки: Франк Воща

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?