Следвайте ни

Хлапета пратиха бисерчета на доброто на медици, възрастни и деца в риск

viber icon

Деца от ДГ „Мирослава“ подариха бисерчета на доброто на медици, възрастни хора и деца в риск. Акцията е алтернатива на традиционния празник за Никулден, в който хлапетата споделят сторени от тях добрини, а после се гмуркат в басейна, плуват и  вадят гумени топки – бисерчета на доброто.

В условия на пандемия са затворени и детската градина, и басейнът, но се намери нов формат на традицията – за да може  всяко дете да прояви въображение  и, макар от разстояние, да изрази милосърдие, благодарност и подкрепа. 

Най-малките сложиха отпечатък от своите ръчички с бои в голямо сърце, което пратиха на медиците от УМБАЛ „Каспела” с послание: „Благодарим за добротата, която носите в сърцата!”. 

Други направих пано „Топли ръкавички”, за да сгреят  сърцата в Дом за възрастни хора „Свети Василий”. Всяка ръкавичка е послание: „Да бъдем добри и да се обичаме”, „Нека обич пълни сърцата ни”, „Топлина и любов за всеки”, „Добротата ще спаси света”, „До всяко добро същество да застане още едно”, „Бъдете здрави, обичаме ви” и др.

Втора група зарадва деца от Кризисен център „Рада Киркович” с коледна елха.

Освен че осигуриха дръвчето, малчуганите и родителите подготвиха големи топки от стиропор. Тези „бисерчета на доброто“ нагиздиха клонките с наричания за здраве, любов, надежда и доброта. 

Трета група се включи с макет на морско дъно със златни рибки и миди с перли по случай Никулден. Пожелаха златоперките да сбъднат желанията на медиците от УМБАЛ „Каспела” и да бъдат здрави.

Изработено е и тематично пано за  Дома за възрастни хора „ Св. Василий” под наслов: „Доброто винаги побеждава!” с отпечатък от детски ръчички и пожелания.

Подготвачетата от четвърта група, които догодина тръгват на училище, се включиха в предизвикателството с рисунки и изработиха картички за екипа на УМБАЛ „Каспела”. Така благодариха, пожелаха здраве, търпение и всеотдайност в професията.

„Ние, възрастните: детска градина, семейство, общество, имаме моралната отговорност, особено сега, в този труден за всички ни период, заедно да поддържаме духа и вярата в децата да правят добри дела, да проявяват милосърдие и състрадателност. Формирането на ценности и добродетели трябва да започне от ранна възраст, а ние да сме добър пример, за да ги научим да се обичат, да бъдат съпричастни, да преоткриват красотата и топлината в човешките отношения. Това е важно в подкрепата за личностното развитие на всяко дете и традиция за ДГ „Мирослава“, сподели председателят на Обществения съвет Росица Василева.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?