Следвайте ни

Хлапета от начален курс отговарят: Къде искате - в час или пред екрана у дома?

viber icon

Къде е по-добре да се учи - в клас или пред устройството у дома, попита вчера зам.-министърът на образованието Таня Михайлова ученици от НУ "Христо Ботев". Тя посети 3 пловдивски училища и едно в областта, за да види организацията в условия на пандемия. Разговаря с учители и влезе в час при децата от няколко класа.

Всички се оказаха доволни как сработва обучението в електронна среда, макар да предпочитат да са в училище. И учителите, и учениците имат устройства. „Това е резултат от инициатива на самото училище. Което означава, че един бюджет винаги може да се насочи разумно според нуждите към момента“, заключи Михайлова.

На въпроса ѝ къде предпочитат да учат, всички класове в НУ "Христо Ботев" отговориха вкупом, че в училище. „Не че не се справят онлайн. Но това, което най-много им липсва, са приятелите и учителят на живо. Това също е знак. Дигитализацията върви, нашата система се справи шоково и показа, че може. Това е средството и бъдещето в образователния процес, но фигурата на учителя остава важна и той не може да бъде заменен. Това е професия, която винаги ще съществува“, каза Михайлова.

И в НУ „Христо Ботев“, и в посетените миналата седмица училища из страната се спазват противоепидемичните мерки за дезинфекция и отстояние. „Много се изговори за и против маските. Те не са панацея, но са естествена бариера срещу вируса. Всички очакваха, че за малките ученици ще е тежко. Но в часовете, в които аз бях, децата бяха с маски  по решение на учителите, със съгласието на родителите, и го приемат като нещо естествено. Не го усещат като правило, въведено насила, което ги задължава и им пречи. Аз лично съм изненадана, защото ние също очаквахме, че при по-малките правилата по-трудно ще се спазват. Сега виждам изключително отговорно отношение от тяхна страна. Това се дължи и на родители, и на учители. Ако имаме урок от тази пандемия, той е, че отговорността се възпитава от най-малка възраст“, каза зам.-министърът на образованието.

Тя посети също СУ „Христо Г. Данов“ и Професионалната гимназия по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“, която от тази година е слята с бившата ПГСТ „Пеньо Пенев“. "Там ситуацията е подобрена по отношение на посещаемостта, вече се ползва система за влизане с карти, която отчита присъствието", каза началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Последна спирка бе Професионалната гимназия по лозарство и винарство в Перущица.

По механизма за обхват в момента се работи по-трудно, не скри зам.-министърът. При сегашните условия обаче се видя колко е важна ролята на медиаторите и на директора, който при спрени обходи създава училищните политики така, че да се стигне до всяко дете в риск от отпадане, подчерта Таня Михайлова. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Лидия

Лидия

22.01.2021 | 15:51

Във всяка класна стая трябва да има на стената закачени поне два дозатора с дезинфектант, а учителита от начален курс да разполагат с маски за всички деца/еднократни/ и да се грижат за смяната им поне три пъти дневно при целодневен режим на обучение.Много от децата използват по една маска многократно, което е вредно!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?