Следвайте ни

Хлапета четат ромски приказки на таблета СНИМКИ

viber icon

Първолачета ще четат ромски приказки на таблет, като така ще овладяват едновременно и  българския език, който не им е майчин, и дигитални компетентности.

Заниманията тръгват още този месец в ОУ „Васил Левски“ в Караджово. С проекта си „Да нарисувам приказка“ то спечели 14 238 лева от Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етнически малцинства (ЦОИДУЕМ). В школото се обучават деца от три етноса – ромски, турски и български.

Проектът предвижда извънкласни дейности, които са продължение на трайни политики в учебното заведение, финансирани до момента по други програми. Кръжокът за първолаците за учене чрез приказки на техния етнос надгражда проект за работа в мултикултурна среда, който до момента е бил финансиран от Тръста за социална алтернатива. За децата ще бъдат осигурени устройства.

Другата група е с ученици от 5. и 7. клас. Те ще интерпретират образите от приказките чрез приложно изкуство. Това пък е продължение на  кръжока „Шарена магия“, който се осъществява в училището от 2004 г. с финансиране от МОН и вече е запазена марка на учебното заведение. Оказа се изключително удачна форма, защото развива неосъзнатите дадености на нашите деца, казва директорката на ОУ „Васил Левски“ Красимира Благоева.

До края на проекта след 11 месеца участниците в двата клуба ще представят работата си и извън Караджово. Предстои им гостуване на Фестивала „Отворено сърце“ във Велико Търново, ако ситуацията с коронавируса позволи провеждането му.

Ще имат вълнуващи преживявания и на лагер във вила „Горски кът“ заедно с доброволци и родители.

„Опитът ни показва, че в неформална обстановка децата много по-добре съпреживяват и показват своите знания  и умения. Семействата на нашите деца не могат да си позволят почивки през ваканциите. И когато имаме финансова възможност, ги извеждаме, за да им покажем колко още възможности има отвъд табелата на Караджово“, казва директорката.

 

Асеновградската детска градина „Никола Вапцаров“  също ще получи финансиране от ЦОИДУЕМ – 14 358 лева за проекта си „Приказка ми разкажи – приятел ми бъди“, който съчетава иновативни форми на мултикултурно образование. Детското заведение с общо около 280 деца също събира хлапета от трите етноса. Екипът вече е минал обучение за последните новости в приобщаващото образование. Предстои старт на първия модул – „Приказка ми разкажи“: в определен ден от седмицата родител ще влиза в групата, за да разкаже на децата приказка на своя етнос. В „Приятел ми бъди“ пък по-големите групи ще представят малки драматизации пред по-малките. Предвидено е също Училище за родители – в продължение на 4 месеца ще има по два тренинга за повишаване на родителския капацитет.

Най-много емоции за хлапетата вероятно ще има в „Пет пъстри дни“. Маратонът ще се случи в рамките на една седмица, като в понеделникът е отреден на театъра без граници – ще бъдат представени драматизирани ромски, турски и български приказки. Във вторник е ред на песните и танците на трите етноса, в сряда - на характерни за тяхната култура игри, в четвъртък  родители и деца ще представят традиционна кухня, а петъкът ще се превърне в „Дефиле без граници“ – с ромски, турски и български национални костюми.

Родителите също са включени в драматизирането на приказки, ще има даже събитие за семеен театър -„Заедно на една сцена“.

През летните месеци на открито пък са ателиетата „Етноталанти“ – по ограмотяване, музика и танци, изкуство и даже първи стъпки в науката с лупи, колби и пипети. Целта е децата да останат при нас до есента, за да може да се упражнява българският език по интересен за тях начин, обясни директорката Златка Тоскова. Планира също хепънинг за деца и родители и кръгла маса за споделяне на добри практики с колеги.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?