Следвайте ни

Химикалка проговори на езика на глухите

Търговците даже не разбрали за скритата мисия на джаджата

viber icon

Серия химикалки „проговориха” на езика на глухите. Накрайниците им изобразяват конфигурации на пръстите, които за масовия потребител са просто позитивен жест ​- например вдигнат нагоре палец, но специалисти разчетоха в тях елементи от жестовия език.

Николета Иванова е преводач на български жестов език и е приятно изненадана от серията с вложена социална идея, която улеснява и общуването между хората. Изненадани се оказаха и търговците. Отдавна предлагаме този модел, но дори не сме подозирали за скритата му мисия, казва Станимир Йорданов от книжна борса „Пегас”. Харесва се заради закачката със знаците и ярките цветове.

От Районната организация на глухите в Пловдив обясниха, че химикалките са с латинската едноръчна азбука, която се използва в международните комуникации. Прилага се и в някои западни страни, но не е еднаква за всички. Това обаче не е нашата едноръчна азбука, която има малко допирни точки с латинската, обясни председателката на организацията Тилка Кайрякова.

С помощта на специалистите, които владеят жестов превод,  „Марица” разчете символите. Един от тях е „Обичам те. Той се оформя с ръка, като с пръсти се пресъздават  първите букви на всяка дума от израза - I Love You = ILY (I - изпънато нагоре кутре при свит юмрук; L - изпънати навън палец и нагоре показалец, останалите пръсти свити; Y - изпънати навън палец и кутре, останалите пръсти свити).

На някои от химикалките пък има букви и числа. Итересното е, че има знаци, които са еднакви на вид, но носят различно значение, в зависимост от това дали се "четат" на български или на латински. Така например международният знак за числото три ( изпънати палец, показалец и среден пръст, свити безименен и кутре), на български жестов език означава числото осем.

 

 

Ухае като цвете или имитира диамант 

Производителите на канцеларски материали имат и други оригинални хрумки, които правят ходенето на училище по-приятно и налагат личен стил на първолака или порасналия тийнейджър. Една от тях е химикалка цвете, което наистина ухае. Струва левче.

В линията на новия хит ​- брокатени тетрадки, е друг модел - с „диамант” на върха. Той е 2 лева. Има и химикалки с висулки, които имитират бижутата с камъни „Сваровски”.

Много се търсят и от възрастните моделите на изтриваеми химикалки. Комплектът е 2 в 1 ​- химикалка и гума, а стилистиката залага на фигурата на заека. Благодатна е, защото може да се интерпретира и по детски, и да направи препратки към „Плейбой”. И в двата случая към основното тяло на химикалката има и втори аксесоар - гума със семпла декорация с морков, която заличава написаното, без да се налага употреба на коректор.

Фантазията стига още по-далече на тема острилки. Новите модели заимстват трикове от интерактивните играчки. Бяхме много резервирани заради цената от 6 лева, но много се купуват като глезотия и специален жест, особено за първолаци, казва Станимир Йорданов. Серията „Maped”  например възпроизвежда триизмерно фигурите на жаба, заек, гъсеница. Когато се остри моливът, очите на жабата изскачат. А зъбите на заека започват да се движат, сякаш хруска графита. 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?