49

Грешка в разпечатката на теста лиши от 3 точки четвъртокласници на малката матура по математика

Ученици от пловдивско ОУ „Кочо Честеменски“ са получили вариант на теста на националното външно оценяване по математика, в който чертежът на задача 13 се различава от този в разпространения от МОН. Липсва една от страните на един от правоъгълниците и това променя верния отговор. Децата трябва да посочат, че на фигурата има 5 правоъгълника, но всъщност виждат само 3. Този отговор обаче ги лишава от 3 точки при електронната проверка на тестовата част.

Още по време на изпита ученици са попитали дали я има липсващата линия на фигурата, тъй като чертежът е изглеждал незавършен. Отговорът от квестора в стаята бил да работят по това, което виждат.

Родители повдигат въпроса защо не са били сверени двата варианта, за да се установи на момента разминаването.

За някои от четвъртокласниците резултатите от изпита са важни, защото участват в балообразуването в училища с прием в 5. клас. 

„Не знам с какви правомощия разполагат квесторите по време на изпитите. Не знам на какви принтери са отпечатани тестовете и дали са били напълно изправни. Факт е, че никой не си е направил труда да провери съответствието на оригинала с копията, предоставени на учениците, полагащи изпит. Никой не е предприел никакви действия на сигналите, получени от учениците -  реагира една от майките. -  Аз, като родител, уча детето си на честност, на достойнство и когато допусне грешка, да има смелостта да излезе и да признае грешката си“.

Жената подготвила жалба и потърсила подкрепа и от други родители, които биха сложили параф в подписка до Регионалното управление на образоването. До входирането й обаче не се е стигнало след последвалия разговор с ръководството. 

Междувременно днес в 18 часа е насрочена родителска среща в четвъртите класове в ОУ „Кочо Честеменски“. В съобщението за нея се посочва, че са предприети всички необходими действия от страна на училището за уведомяване на РУО - Пловдив и се очаква  становище от МОН, като се търси решение в полза на учениците. Уточнено е още, че става въпрос за технически проблем във файла. Предприети са действия за обяснения от страна на комисията и квесторите. Проверена е техниката и е дадено становище от компютърен инженер. Уверението е, че нито едно дете няма да бъде ощетено.

От РУО потвърдиха, че са уведомени за случая. Извършена е проверка. В момента са при мен информатиците, кометира пред „Марица“ началникът на РУО-Пловдив Антоанета Пакова. Тя добави, че няма грешка във файла, а разминаването се е получило при разпечатването на изпитните материали. Очаква се решение на МОН как ще се процедира при оценяването на зад. 13 за децата, които са работили по некоректния изпитен вариант.

"Марица" потърси  директорката Златка Алдженаби, която изрази готовност да коментира - когато има разрешение за това от РУО и МОН, каквито са процедурите в системата на образованието. Ще публикуваме позицията, след като бъде предоставена.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
11 коментара
Родител

Родител

08.06.2023 | 20:57

Прекрасна директорка!Ха Ха Ха....Директорката на ОУ" Кочо Честеменски" е една набутана простакеса! Отговор едва ли ще даде,тъй като винаги се крие!В училището цари пълен хаос,благодарение на нейната некомпетентност! Учители напускат непрекъснато,а децата са ощетени по ред причини! Органите не взимат под внимание случващото се! И ето поредната издънка!

Отговори
0 1
До родител

До родител

09.06.2023 | 19:02

Ми що не си преместиш детето в др училище, а ????

Отговори
1 0
Една баба

Една баба

07.06.2023 | 07:54

Стига сте плюли тия хара! Лицемерието Ви е безгранично, неетични стееееее! Перхидролената баба вън от РУО! Време ти е , кажи какво намери проверката в това училище ! Алоооооооо! Нямаме очаквания за чест и достойнство от теб! Мишк@!

Отговори
6 3
Косе Босе

Косе Босе

06.06.2023 | 17:27

Пакува е виновна,какъв контрол е осъществила,Никакъв. Оставка преди пенсионирането. 13 юни е Денят на справедливостта!

Отговори
13 1
Парична глоба

Парична глоба

06.06.2023 | 10:12

Да дадат на всички деца по 3 точки, а виновните учители да бъдат наказани с парична глоба. Това изисква справедливостта.

Отговори
10 6
Защо¿

Защо¿

06.06.2023 | 07:21

Преекспониране, това е НВО 4. клас, нищо фатално. Плюнки по прекрасната директорка и по невероятния колектив.Завист.

Отговори
11 8
Герб

Герб

06.06.2023 | 07:13

Калинки, сър!

Отговори
6 9
434

434

05.06.2023 | 19:44

Файлът е бил в pdf вероятно, та шансът някой да оплеска нещо при разпечатване да е минимален, но уви... Явно са объркали полета при печат, да имаше друг служител да провери и сравни, та да се усетят навреме. Такъв ни е капацитета...

Отговори
13 7
Добре, че е

Добре, че е

05.06.2023 | 18:21

Добре ще е Някой, който поне е бил учител, в последните 10 г. А, не.....неграмотници

Отговори
18 5
Родителите отново

Родителите отново

05.06.2023 | 18:18

Отново РУО......Направиха ви за смях....а Вие, се криете....Смешни сте.

Отговори
22 1
Родителите

Родителите

05.06.2023 | 18:16

Докато в Руо и Мон, има такива капацитети....така ще е....Вярваме , промяната в тези институции, е закъсняла. Има, кой. ВРЕМЕ Е

Отговори
26 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?