71

Грешка след грешка в новите правила за обучението в прогимназията

Директорите са в патова ситуация - нямат полезен ход да организират дейностите преди старта на учебната година

Поредица от грешки в нови правила за прогимназията разбуни гилдията на школските директори, постави ги в невъзможност за организират началото на учебната година  и накара Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" да заяви през Фейсбук: "Вече ще искаме оставката на всеки чиновник от МОН и регионалните управления, ако направи забележка за техническа грешка на учител или директор. Очевидно МОН ни предизвиква на "студена" война!".

До острата реакция се стига, след като вчера в "Държавен вестник" бяха публикувани изменения, които влизат в сила през новата учебна година. Те касаят намаляването на часовете от 45 на 40 минути в прогимназията и добавянето на допълнителни часове по български език, математика и география.

Още същия ден обаче се оказа, че има техническа грешка в Приложение 1 към изменението на Наредба 4 за учебния план, в което са посочени хорариумите на часовете по всички предмети. Изчислението е грешно за някои дисциплини в 6. и 7. клас.

След като директорите се оказаха затруднени как да направят нормативите, разпределението на часовете и учебната програма, МОН прати допълнително указание. В 19.20 часа снощи то е било разпространено от Регионалните управления на образованието. Оказва се обаче, че и в него има техническа грешка.

Това нагнети до крайност напрежението в гилдията и в средите на профсъюзите, които и без това бяха против наложените промени в наредбите за учебния план и за организацията на дейностите в училищното образование. 

"В момента разполагаме с две изменения на наредбата, които си противоречат, и едно указателно писмо, което още повече обърка ситуацията - коментира директорка на пловдивско основно училище. - На прага на учебната година не можем да разпределим норматива на учителите. Има училища, гласували училищни учебни планове още през юли. Сега трябва да ги променят, но при толкова противоречиви параметри не е ясно на каква база."

Сериозно опасение е как ще се поправи хаосът и колко време ще отнеме това, защото всяко изменение на наредба трябва да мине процедурата по обществено обсъждане и обнародване в "Държавен вестник", посочват школски шефове. Това отнема повече от месец, дори да се прескочи обсъждането на Отраслов съвет.  А до старта на учебната година остават 18 дни. В същото време най-късно 5 дни преди началото на учебните занятия директорите трябва да са представили всички разчети.

Много нелепа ситуация, а няма време за поправка, обобщи директорката. С колегите й са затруднени и от това, че опитът да се внесе яснота е направен с указателно писмо, вместо със заповед. В този случай те нямат правно основание да се опрат на него, издавайки на свой ред своите заповеди.

"Марица" отправи запитване към МОН как ще се процедира и ще публикува отговора, когато бъде предоставен.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
13 коментара
dimitar

dimitar

01.09.2022 | 20:39

бърза и надеждна банкова кредитна услуга за всички Нашата офшорна банка е международна финансова институция, специализирана в международни споразумения за заеми. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 5 000 000 евро. Средствата са изплащаеми за период от 1 до максимум 30 години. лихвеният процент е 2,5% на година за всички ваши нужди, свържете се с нас по имейл: [email protected]

Отговори
1 0
Елитната

Елитната

28.08.2022 | 11:50

Преди време една учителка, в коментари да обиди друго училище се изказа, колко е елитна нейната директорка /Гайда/ ! Колко е велика и компетентна и колко се радвала, че работела в такава среда. Алооо, другарко , учениците Ви бягат от училището. Средата за работа ,хри Вас е отровна , дори токсична . Видяхме ,колко е елитна!!! Всъщност всички знаем, колко й е умстмения багаж! Една учителка с две години стаж,може да знае повече от нея! За такива ,няма място в образованието доживот. Побъркаха учители , деца, родители и директори . Елитните! Наведена си главата и се махайте, докато гилдията не Ви е смляла...

Отговори
10 0
Гайдура

Гайдура

28.08.2022 | 08:57

Гайдура, трябва да бъде махната и като директор, и като зам.-министър. Видяхме й възможностите... Стига е парадирала, като "стожер на българското образование"! Тя е срам за гилдията. Ако ,тези поредици от грешки се направят от учител или директор, те ще бъдат смазани и изхвърлени . Но за Гайдура, няма закони! Защо? Р.Р да свали чадъра от Калинката си! Това е непоносимо...

Отговори
13 0
Гайдата

Гайдата

27.08.2022 | 19:44

А, колко пари ще се връщат...... И като знаем КОЙ ще ги връща.... Явно Временно изп. длъжността Директори ще ги сложат на училищата за които са си платили.....ЗАПОМНЕТЕ ГО!!!!!! А после......защо ТОЧНО Пакова!!!!! ЗАТОВА!!!!!

Отговори
12 0
Гайдата

Гайдата

27.08.2022 | 19:39

Всички гафове са на Мима Гайдата. Но това е очаквано. ТЯ НЯМА капацитет. Парадира с това, че е учила сина на Президента. И твърди, че докато е Той, тя е несменяема. Капацитета и го знаем....0. Но това, че гони всички директори е правилно, ако изгони и пенсионира и тези от РУО. А врем. изп. директори ще са тези които си платиха на ПЕНСИОНЕРКАТА Пакова, заемаща поста НЕЗАКОННО. Скоро и това ще е стане факт. И нека видим връзката кум...кума....кумец...А, от РУО ще напуснат ВСИЧКИ знаещи и можещи. ФАКТ!!!!

Отговори
13 0
Десен

Десен

27.08.2022 | 17:53

Пълна промяна. Т. Е. Пълен хаос. Като в цялата държава. Интересно защо в повечето обществени сфери бе развъртяна метлата, а в образованието се търпят грешка след грешка на ниво зам. - министър. И страда цялото образование. От РУО-Пловдив напускат доказани експерти. В същото време на постовете си остават пенсионерите. А в училищата всички директори в пенсионна възраст ги уволниха. Ето това са двойните стандарти на Пакова.

Отговори
14 1
777

777

27.08.2022 | 13:50

МОН са соросоидна банда назначена от дълги години да съсипе образованието за сега успешно

Отговори
19 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

27.08.2022 | 13:43

ЗАЩО натоварвате УЧЕНИЦИТЕ

Отговори
14 0
МОН

МОН

27.08.2022 | 13:34

Са пълни некадърници!

Отговори
18 0
Учител

Учител

27.08.2022 | 13:09

Иметото го знаем всички и пак всички мълчим. Щом така ни харесва!

Отговори
16 2
човек

човек

27.08.2022 | 14:16

Ами хайде кажи го! Зам-министърката Гайдарова да подава оставка.

Отговори
18 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?