Следвайте ни

Празнуваме 24 май онлайн в Пловдив

Включват на живо църквата и гостите, училищата готвят видеа в 60 секунди за виртуална „манифестация“

viber icon

Онлайн честване на 24 май ще замени тази година традиционното тържество пред паметника на Кирил и Методий пред Хуманитарната гимназия и шествието по Главната на представителни блокове на училища от целия град. Заради мерките срещу COVID-19 празникът се премества във виртуалното пространство, но отново ще съдържа основните моменти от обичайния формат на тържествата.

Предвижда се началото да е със службата на митрополит Николай в храма „Св. Св. Кирил и Методий“. Тя ще се излъчва по Православната телевизия, откъдето ще бъде взет сигнал и кадри за живото предаване. Общоградското тържество за 24 май ще се излъчва в реално време на сайтовете на Регионалното управление на образованието и Община Пловдив, както и в Ютуб.

Да координира и осъществи технически онлайн празника е натоварен екипът на СУ „Христо Г. Данов“, където вече имат опит. Там организираха онлайн честване на юбилей на школото, а за изпращането на абитуриентите съчетаха в реално време предаване от двора и поздрави от разстояние, като излъчваха пряко във Фейсбук страницата си.

За тържеството по повод 24 май се планират отново приветствия на официалните гости в реално време, но вместо на площада, те ще са пред компютрите си у дома.

Кулминацията ще е една различна „манифестация“ на пловдивските училища и детски градини. В нея ще бъдат монтирани кратки видеа, обръщения или послания на всяко учебно заведение, което пожелае да се включи. Имат свобода сами да изберат формата, единственото условие е да се поберат в 30 секунди или минута.

На живо ще има също изпълнения на ученици от СУ „Любен Каравелов“, СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, СУ „Христо Г. Данов“, Хуманитарната и Математическата.

„Животът не бива да се отлага. Има технически възможности да случим празника, макар и в различен формат“, категорична е директорката на СУ „Христо Г. Данов“ Гергана Аврамова.

Почетните знаци и значки – в Деня на будителите

Тази година няма да се проведе традиционното награждаване на изявени учители и директори с почетния знак и значка на Община Пловдив. Досега церемонията в Актовата зала на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ даваше началото на градското празненство в 9 часа. Заради извънредната ситуация на  този 24 май няма да бъдат раздадени отличия, но церемонията не е отменена, а отложена, каза зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. Най-вероятно наградите ще бъдат връчен

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?