Следвайте ни

Готвят сливане на Автото и „Пеньо Пенев“

Гимназията по туризъм остава сама в сграда, минава на едносменен режим

viber icon

Професионалната гимназия по строителни технологии „Пеньо Пенев“ да се слее с Автото и двете да поставят началото на ново училище в Пловдив - Професионална гимназия по автотранспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“. Това предложение от Регионалното управление на образованието е изпратено в МОН и очаква решението на министъра.

В момента в ПГСТ „Пеньо Пенев“ се обучават само 54 ученици и не е целесъобразно поддържането на цяло отделно учебно заведение, мотивира предложението си началникът на РУО Иванка Киркова. В същото време Автото има капацитет да поеме съществуващите сега паралелки и екипа от учители.

За настоящите ученици от строителните специалности преместване в друга сграда няма да промени локацията на обучението им, тъй като двете професионални гимназии са буквално в двата края на една улица. 

Евентуално преобразуване ще реши и още един дългогодишен проблем -съжителството на ПГСТ „Пеньо Пенев“ в една сграда с Професионалната гимназия по туризъм „Проф. Асен Златаров“. По този начин ще може да се премине и към едносменен режим на обучение в контекстна на държавната политика и общинския 9-годишен план.

Вече е направена предварителна оценка, която се изисква преди депозиране на предложението. Предложили сме новото име на гимназията да съдържа професиите и от двете, като запази патрона на Автото - Гоце Делчев, но впоследствие има процедура за промяна, ако има друго решение на Педагогическия съвет, каза още Киркова.

Тя добави, че при зелена светлина от МОН ще се търси най-безболезнен вариант за сливане, за да се запазят максимално екипите. Ще се наложи обаче освобождаване на хора от администрацията. А за директор ще се направи подбор.

Училището тръгнало от сградостроителна школа

Професионалната гимназия по строителни технологии „Пеньо Пенев“ е основана като сградостроителна школа през 1952 г.  Шест години по-късно се разширява заради увеличените мащаби на строителството в Пловдив и областта. През 1973 г. става СПТУ по индустриализирано строителство, а от 2003-та има статут на професионална гимназия.

В момента обучава по специалности, които са много търсени на пазара на труда и добре платени. Тежкият труд в строителството обаче ги прави непривлекателни за младежите, които избират профилирани паралелки след 7. клас, дори и след като съотношението в план-приема постепенно се обръща трайно в полза на професионалните.

В момента в ПГСТ след 7. клас се изучават специалностите: изолации в строителството с немски, елмашини и апарати с немски, външни облицовки и настилки. В 11. клас има специалност „Изграждане на преградни стени, окачени тавани, кнауф системи, технологии с гипсокартон“, а в 12. - „Вътрешни облицовки и настилки“. Училището предлага настаняване в общежитие срещу 25 лева месечен наем. А от 2003 г. провежда производствени практики в Хале и Магдебург, Германия.

В момента Автото и ПСТТ „Пеньо Пенев“ реализират приема след 7. клас като отделни училища. Ако се стигне до преобразуването, няма да има промяна в него и ще се запазят същите паралелки и специалности.

ОУ „Пенчо Славейков“ става Обединено училище

От 1 август ОУ „Пенчо Славейков“ в „Столипиново“ става Обединено училище. Заповедта на министъра на образованието Красимир Вълчев за промяна на статута вече е факт, а преди дни бе одобрен и план-приемът – в две професионални паралелки. В тях ще се осъществява обучение  за професиите работник в производството на облекло и работник в производството на мебели. 

Така, вместо да приключват обучението си в края на 7. клас със завършено основно образование, възпитаниците на училището ще могат да останат в него и да усвоят професия. Нашите ученици трудно отиват в други училища извън квартала, казва директорката Христина Димитрова. Има и многодетни семейства с по няколко деца в школото, които са по-спокойни всички да са на едно място, вместо да пращат каката или баткото в професионална гимназия извън махалата. След 7. клас училището ще може да приема и ученици от други учебни заведения в професионалните си паралелки.

С новия статут ще ги подготвя до 10. клас и ще завършват първа степен на гимназиално образование. Така на практика ще получават диплома и първа степен на професионална квалификация по избраната професия. Ако искат, ще могат на този етап да прекъснат обучението си и да започнат работа. Ако имат желание още да учат, законът им дава възможност да кандидатстват с оценките от матурите в 10. клас, за да продължат в друго училище и да завършат средно образование.

Това е много добра възможност за учениците от квартала, която ще им даде шанс и да по-добра реализация на пазара на труда, категорична е директорката.

Учебното заведение разполага с нужната материална база и с подготвени преподаватели, защото в миналото е имало професионални паралелки. Намеренията са първият прием след 7. клас да е в две паралелки по 26 ученици, което прави общо 52-ма осмокласници. В момента завършващите седмокласници са 103.

Преди да направи постъпките, ръководството е провело анкета сред учениците и техните семейства. Резултатите показват, че  има нагласа да се остане в същото училище и децата да продължат в 8. клас в професионални паралелки.

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Тотьо

Тотьо

25.06.2020 | 22:26

Сливане,закриване .....глупости на квадрат ,родени от едно недоразумение наречено инспекторат.И на децата е ясно,че интересите са над всичко.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?