Следвайте ни

Готови за парламента: Тимът на Английската стана шампион по дебати

viber icon

На финала учениците от ЕГ "Пловдив" извадиха по-силни аргументи по темата "За младите хора е по-добре да останат в България" от отбора на Търговската гимназия 

Отборът на Английската гимназия спечели регионалното състезание по дебати, което се проведе през уикенда в Пловдив. На финала представителите на ЕГ "Пловдив" надделяха над връстниците си от Националната търговска гимназия. Ако пловдивските политици и депутати бяха отделили няколко часа от скъпоценното си време в събота, за да чуят аргументите на младите си съграждани, щяха да знаят много повече по въпроса защо за младите хора е по-добре да останат в България. Именно това бе темата на заключителния дебат между тимовете на Английската и Търговската. Индивидуалната награда за най-добър говорител в тазгодишната надпревара отиде при Огнян Викиев от ЕГ "Пловдив". 

Регионалното състезание се проведе в СУ "Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив. Надпреварата се проведе по инициатива на РУО Пловдив в лицето на Старши експерт по обществени науки и гражданско образование Антоанета Кръстанова. Състезанието вече е заложено в плана на РУО, а програмата Дебати има и личната подкрепа на началника Иванка Киркова.

Домакините се справиха отлично с организацията. С топлото посрещане и специалния музикален поздрав към участниците от вокална група към училището, което е с традиции в областта на изкуствата, те създадоха много добра атмосфера за младите дебатьори. Участниците пък демонстрираха завидна компетентност и умения. 

В ролята на съдии и водещи влязоха млади хора от Клуб Дебати Пловдив,  Асоциация дебати България и учители, ръководители на училищни клубове по дебати.

Състезанието се проведе по утвърдения формат за гимназисти "Световни училища". В надпреварата участваха ЕГ „Пловдив“, Математическа гимназия „Акад. К. Попов“, Национална търговска гимназия - Пловдив, Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, СУ „Черноризец Храбър“, СУ „Христо Проданов“ - Карлово и СУ „Отец Паисий“ - Стамболийски. Всички отбори бяха от по трима души. 

В подборните кръгове те дебатираха по две изключително интересни теми - "Въвеждане на образователен ценз при гласуване" и "Ролята на свръх амбициозните родители в живота на децата". Всички участници се представиха много добре, което силно затрудни съдиите да определят най-достойните за финала.  

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?