2374
Следвайте ни

Гола снимка в хромбука на петокласник, защитени ли са устройствата?

viber icon

Снимката на гола жена в неприлична поза изскочи на екрана на училищния хромбук на петокласник от ОУ „Алеко Константинов“. Момчето е от паралелка, в която от тази година се прилагат технологиите.

Случката предизвика остра реакция на семейството. След като то споделило кадъра във Вайбър групата на класа, и други родители поставят въпроса как се гарантира сигурността при използването на дигиталните технологии  за образователни цели. Най-бурно реагират тези, които са против въвеждането на модела 1:1. При него всеки ученик работи с персонален хромбук, във виртуални класни стаи се споделя съдържание от учителя, има възможност за работа в група по проекти и чат между децата в нея, докато го подготвят у дома. Ангажимент на училището е да контролира до какво съдържание ще имат достъп учениците.

Организационни проблеми са довели до липсата на защита на устройството, обясниха от училището. Веднага след неприятната случка те са прибрани, докато не се осигури въпросната защита. Учителката, която трябвало да организира ограничаването на външния достъп до устройствата в ОУ "Алеко Константинов", починала внезапно дни преди началото на учебната година. След скандала с гола снимка в хромбука на петокласник родителите настръхнаха срещу начина, по който е въведен иновативният метод за обучение. 

ПРЕДИСТОРИЯТА

Всичко започва през лятото, когато учебното заведение получава устройства по програмата „Равен шанс за достъп до образование в условия на кризи“ от МОН. Предната година вече е пробвало успешно въвеждането на технологиите в една паралелка петокласници. Затова решението е да продължи с още един клас от тазгодишните.

Намерението е огласено на родителска среща на 7 септември. Стигна се до недоразумение и дезинформация между родителите, които смятаха, че децата им ще стоят пред екраните по 6 часа, казва директорът Красимир Ангелов. И обяснява, че всъщност в 5В клас не се прилага моделът 1:1, а хибридно обучение - класическите методи плюс работа с устройства, за да се извлече най-полезното и от двата подхода, а и да се гради една от седемте ключови компетентности - дигиталната грамотност.

Проучихме детайлно системата 1:1. Нашето разбиране е, че децата са малки и частично и поетапно трябва да се въвеждат технологиите. Основният ни принцип е да опазим децата и да не ги натоварваме. Затова не въвеждаме буквално 1:1, а работа с устройства като помощно средство,

казва Ангелов. Училището има опит, тъй като бе сред първите в Пловдив, които още преди години започнаха въвеждане на облачните технологии.

За да се гарантира, че те ще се прилагат по най-добрия начин от квалифициран педагог, за класен ръководител на 5В е избрана преподавателка по информационни технологии.

 Учителката обаче се разболява и губи живота си

дни преди началото на учебната година. Налага се да се търси спешно нов учител. Това е преподавателка по математика и информатика, която се връща от майчинство. Още с влизането ѝ в училище тя започва интензивен курс за допълнително обучение за работа с хромбуците.

Когато устройствата са получени от МОН, е спазен целият препоръчан оттам протокол за работа с тях, казва Красимир Ангелов. Създадени са акаунти на децата, през които да се ползват хромбуците.

Но изникват още неочаквани обстоятелства - директорът влиза в болница два дни пред 15 септември. Когато се връща, новата класна също е в болничен поради заболяване на детето ѝ, но въпреки това продължава обучението си.

Следва нова родителска среща на 21 септември, но напрежението вече е стигнало точка на кипене.

Отново обяснихме, че не става въпрос за въвеждане на 1:1

Даваме възможност на родители, които са против използването на устройства, да преместят децата в друга паралелка. Могат и да останат, но техните деца да не използват хромбук. Неколцина действително отказали да вземат устройства.

РЕАКЦИЯТА

На 11 октомври 7 родители от 5В клас са депозирали пред директора писмено  възражение: „Считаме, че ние като родители най-малкото е следвало

да бъдем уведомени предварително

от училищното ръководство, че има намерение да въвежда модел на обучение, различен от този, по който децата ни са учили до този момент и заради който сме избрали ОУ „Алеко Константинов“, пише в него. Ръководството е обвинено, че не е положило дължимата грижа да изследва задълбочено предимствата и недостатъците на новата система. Родителите твърдят, че не са получили ясни отговори на зададените от тях въпроси.

Те се позовават на чл. 71 от Наредба 9 за институциите в системата на предучилищното и училищното образование, според който родителите трябва задължително, предварително и изрично да декларират писмено съгласие, ако се въвеждат иновативни елементи, има нова организация или нови методи на преподаване.

„Някои от родителите на учениците от 5В клас не сме съгласни да бъде въведен моделът 1:1 - заявяват те. - Причините за това са много, но накратко и като основни може да посочим, че сме

против опита децата ни да бъдат „дигитализирани“от ранна детска възраст и да бъдат превърнати в „екранни деца“.

Изтъкват и изводите от проучвания, според които има необратими последствия от виртуалното обучение върху интелектуалното и психическото развитие на децата. Според недоволните работата по проекти ще натовари допълнително учениците.

Седмината родители изтъкват, че очакват усилията на училището да се насочат към: „развиване на мисловната дейност, речевите умения, творчески способности, креативност и въображение, да се мотивират децата да четат повече книги, да анализират, да формират собствено мнение. Настояват „да бъде възстановен нормалният образователен процес, да не се прилага моделът 1:1 в 5В клас, за бъде преустановено ползването  на електронни устройства от типа хромбук в часовете, те да се върнат на класния ръководител".

МЕРКИТЕ

Хромбуците са събрани след случката с голата снимка. Наехме външен консултант, който да направи настройки, ограничаващи достъпа до съдържание, включително и на устройствата на шестокласниците, казва Красимир Ангелов.

Занапред учениците ще могат да влизат само през създадения от училището профил и ще ползват само Гугъл класрум, Гугъл мийт, Гугъл формуляр, електронна поща и електронните учебници. Няма да имат достъп до сайтове, Ютуб и друго съдържание в интернет.

Междувременно обследването на историята на хробмука, на който се е появила голата снимка, показало, че от устройството е влизано в сайтове за забавления и печалби и са гледани видеа с неприлично съдържание в Тик Ток. След скандала родители на други деца споделили пред ръководството,

че още преди случката със снимката ученикът е търсел такова съдържание през мобилния си телефон и го е показвал на връстници.

„Не можем да упрекнем детето, но когато родителят не упражнява своя контрол, само ние не можем да ограничим всички опасности. Дадохме доверие, което за някои явно е било в аванс - обобщава Ангелов. - Експерименти с децата не сме правили и няма да правим. След всички думи, които чухме, продължавам да смятам, че този клас е в по-добра позиция в сравнение с другите паралелки петокласници.  Искат „да се прекрати експериментът“. Няма експеримент. Има техника, която искахме да ползваме по умния начин. Можем да я насочим към другия клас, но така ще ощетим децата“.

Родителски войни

Атаките от недоволните родители продължават и в други посоки, твърдят от ръководството на ОУ „Алеко Константинов“.

„Аз лично се чувствам подложена на психологически тормоз от определени родители в този клас. Никой към мен не се е обърнал, с изключение на един баща. Но в същото време се споделят публично обвинения, злонамерени и обидни коментари по мой адрес, включително в затворени групи и в електронната поща на класа, в електронния дневник. И ще си потърся правата в съда“, казва зам.-директорът по учебната дейност Лилия Топчийска.

Със случая е запознато и училищното настоятелство, тъй като има и квалификации, и клевети срещу цялото училище.

Експертите: Многото забрани поставят ученика в кутия

Сигурността при ползване на хромбуци в училище разчита на правилник, който препоръчваме на всяко учебно заведение да си създаде, като в него е разписано кой какви права има и какъв достъп. Това обяснява Иван Петров от Центъра за творческо обучение. Той води обученията на учителите за прилагане на облачните технологии и модела 1:1. Преди това е работил  в официалната техническа поддръжка на Гугъл, има опит със стотици организации - бизнес и образователни, основно в САЩ, Индия и Великобритания.

Като възможности на платформата Гугъл уъркспейс може буквално да се забрани достъп до всички сайтове, освен тези в определен списък. Това е направено в няколко училища.

Има и възможност за обратното - всички да са разрешени и да има забранен списък. Това важи за всякакъв вид съдържание - приложения или сайтове, от които може да се ползват ресурси на хромбук и които, например, биха могли да дадат достъп до локацията.

Всяко нещо на хромбука може да се определи кой има правомощия да го променя, както и кой може да влиза в устройството. Училището определя кой да е администратор, като няма ограничение колко да са те - един за училището или пък всеки класен ръководител да си направи отделен администратор за хромбуците на своя клас, за да може по всяко време да разрешава или забранява сайтове.

 Направени прецизно настройки не могат да бъдат заобиколени

Препоръчителните стъпки за защита са: дава се устройство, казва му се кои потребители могат да влизат в него и какво могат да правят. Например - забраняват се всички сайтове, освен този, в който ще се учи. Ако е направено така, няма как да се заобиколи - нито може да се влезе в друг сайт, нито в устройството с друг профил.

"Обаче възниква друг проблем - че в списъка с одобрените сайтове няма да са всичките, от които ученикът може да има достъп до учебно съдържание. И ако има интересен проект за търсене на нова информация, учениците няма да могат толкова да търсят в интернет и да намерят интересни неща. А ще имат една кутия, в която са ги поставили преподавателите - подчертава Петров. - Можем да сложим и списък със забранени сайтове,

 но винаги е възможно да има друг сайт с такова съдържание.

100-процентовата сигурност по принцип е възможна, но ще е и ограничение. Трябва да се намери балансът.

Всичко това, по малко по-различен начин технически, важи за всички платформи - Майкрософт, Уиндоус устройство, хромбук. С всяка може да се постигне, зависи доколко хората са наясно, казва Иван Петров.

Годишно Центърът за творческо обучение подготвя по около 2000 учители от цялата страна. Трудно е да се каже обаче колко от тях действително имат уменията да владеят ситуацията и провеждат обучението, като използват технологиите по смисления начин - например чрез проектно базирано обучение, а не просто да прехвърлят същото съдържание в електронен канал. В момента у нас има две Гугъл референтни училища, които са еталон за използване на облачните технологии - Втора английска гимназия в София и ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив. До края на годината ще има още 15-ина в различни градове - Пловдив, Варна, Ардино, Ахелой. 

"Сега се ускоряваме, но сме леко закъснели в разбирането как да използваме дигитални технологии по смислен начин. И се опитваме да стигнем до адекватните системи в света. Трънлив е пътят. На практика няма разлика дали една снимка със сексуално съдържание ще се види на хробмука или на смартфона под чина. Всичко опира до поведението. Този „пробив“ е поведенчески, не технологичен" - коментира управителят на Центъра за творческо обучение Александър Ангелов.

Още за въвеждането на технологиите в клас, какво затруднява учителите и как сработва у нас - в приложение "Образование" на 28 октомври

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Димана Петрова

Димана Петрова

20.10.2021 | 08:40

Книгата, книгата е истинат, г-н ДИРЕКТОР! Дайте на децата да четат, а не да стоят пред таблети и телефони в училище. Стига с тези американски модели и системи за обучение, електронни учебници и виртуални класни стаи. Децата трябва да живеят в реалността и да са подготвени за реалния живот, а не само да им набивате в главите за виртуални пространства и класни стаи. Поздравения за родителите, че не са се оставили така лесно да наложите таблетите!

Отговори
0 0
Борислав Димитров

Борислав Димитров

19.10.2021 | 08:54

То да беше само далавера пак добре. Статията е 100% реклама на модела 1:1 и косвена защита на ръководството. На родителската среща въпроса беше зададен прялко относно сигурността и отговора беше: Нашите специалисти се погрижиха. 2 дни по-късно се случва точно това, за което бях попитал, не може да си измивате ръцете с медиите. Срам нямате ли или така ще си живуркаме? Да вметна на това IT гуру със защитите... вместо да обяснява, че видиш ли след ограничение на достъпа щяло да се скрие учебното компютърно съдържание... Господин специалист в сайтовете с програми за обучение няма такива реклами и още, че с един Adblocker щяхте да решите много проблеми. Важното е далаверката да върви... Ние родителите пасти да ядем! Срамота за българското образование за пореден път. По медиите да си измивате ръцете не върви. Смятам за доста нагло поведение цялата тази случка. Можеше да изпратите информация за модела, както бяхте обещали и да свикате нова родителска среща. Вие решихте да ни се подиграете с тази пошла статия-реклама. Успех с новите продажби на хромбуците, господа бизнесмени! Утре и по една ракия им сипете на 11 годишните, нали трябва да са запознати с живота от ранна детска възраст.

Отговори
4 0
Браво!!!!!!

Браво!!!!!!

19.10.2021 | 10:37

Право, Куме в очи! То тези хора отдавта са си сложили тенекиените очила на бездушието и арогантността!!!

Отговори
2 0
Изненадан

Изненадан

06.11.2021 | 17:05

Ти в кой свят живееш? Явно всичко това ти го вършиш и затова го знаеш!!! Защо сам не предложи помощта си? А??? А може би има атака от теб??? Явно ги чуваш нещата а? А може би си от конкуренцията?

Отговори
0 0
Трифон Пачов

Трифон Пачов

18.10.2021 | 18:19

Защо ли ми мирише на далавера? Някой се облажил, за сметка на дечицата!

Отговори
4 0
Борислав Димитров

Борислав Димитров

19.10.2021 | 09:00

То направо си вони...

Отговори
3 0
МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ?????

МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ?????

18.10.2021 | 16:34

ДА МИ КАЖЕ, КАКВО ПО-НОРМАЛНО ИМА ОТ ЖЕЛАНИЕТО НА РОДИТЕЛИТЕ?? " „развиване на мисловната дейност, речевите умения, творчески способности, креативност и въображение, да се мотивират децата да четат повече книги, да анализират, да формират собствено мнение"! Всеки, който не мисли така, означава, че не мисли добро на детето си! Т.нар. "педагози" - също! Оставете децата на мира! Цялата тази история е срамна!

Отговори
4 0
Това семейство еднополово ли е?

Това семейство еднополово ли е?

18.10.2021 | 11:23

Новото нормално изисква да се показва мъж от екрана, а не жена! Така ли? Предполагам, че тези родители не съзнават какво психологическо отклонение очаква сина им.

Отговори
5 1
Батко

Батко

18.10.2021 | 08:28

И това ми било новина, тана тая възраст вече се плющят

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?