2374
Следвайте ни

Гневна майка: Дискриминация е изискването за зелен сертификат за присъствие в клас. МОН и МЗ си прехвърлят топката

viber icon

От днес е позволено децата от 5 до 12 клас да ходят на училище, ако в класа има поне 50% зелени сертификати. Това ще рече, че няма да са много училищата, които ще заработят присъствено, тъй като общият брой на ваксинираните българчета е малко над 6%.

За съжаление, в момента ние се осведомяваме за позициите на институциите от техните Фейсбук страници. МОН и МЗ си прехвърлят топката и накрая ще е виновна липсата на тестове, а не пълната липса на организация, обвини Пламена Николова от Национална мрежа за децата в дискусия по БНТ. По думите й недостатъчният брой тестове не може да бъде оправдание. Защо децата единствено в тази държава продължават трета година да учат онлайн, попита Николова.

Все още няма отговор кога децата ще бъдат пуснати отново трайно на училище, заяви Мануела Манолова, която е майка на десетокласничка. Манолова изпрати преди дни отворено писмо, адресирано до президента, омбудсмана и МОН. Тя поясни, че все още няма отговор, но и напомни, че се допуска дискриминация с новите изисквания за наличие на зелен сертификат. Майката също така цитира Конституцията, според която образованието до 16 години е гарантирано от държавата. Според майката и затова не е редно родителите да заплащат тестовете, ако искат детето им да се върне в училище в присъствено обучение.

Спор няма, че присъственото обучение е най-добрата форма на обучение и ние се убедихме в това, категорична е преподавателката Ирина Костадинова, която също участва в дискусията. Аз съм и биолог и не мога да говоря за ваксини и ваксиниране на учениците си без да им дам личен пример. За съжаление, все още има колеги, които го отказват, допълни тя.

"Добре би било големите ученици да се върнат на ротационен принцип - да учат две седмици, две седмици вкъщи. И аз самата съм объркана. Хем искаме всички деца да са при нас, хем да ги предпазим, да не загубят социалните си контакти", коментира по темата пред БНР Елена Кърпачева, директор на 22 СУ в София.

Тя обобщи, че "родителите искат децата да се върнат в училище, а и самите деца искат".

Според директора на училището част от големите ученици първи трябва да се върнат в клас, без зелен сертификат и да се спазва дисциплина.

 
"Много от учениците, особено големите, демонстративно отказват да носят маски. Ние сме като жандармерии по коридорите непрекъснато", разказа още Кърпачева.

По непотвърдени данни преболедувалите деца, които имат зелен сертификат в 22 СУ, не са много. Това важи и за ваксинираните ученици и за момента не е възможно да се стигне границата от 50%, поясни тя.

Най-лесно ще бъде, ако по-големите ученици се тестват вкъщи и идват с готовите резултати, смята училищният директор.
 
  
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Бойкот

Бойкот

29.11.2021 | 22:10

На фашисткия унизителен зелен сертификат. Отнемане на свободата и връщането срещу бележка, която разделя хората по медицински признак. Това е неморално и престъпно. "Само за ваксинирани" е най-абсурдното изискване, вече няма значение кой си, какво знаеш, какво можеш, щом си неваксиниран си никой според новия световен ред. Ковид НЕ е особено опасно заболяване и агресията, с която се налага ваксинацията е притеснителна. На никой политик не му пука за мен и моето здраве, какви са причините за тази истерия ще покаже историята.

Отговори
4 0
Жоро

Жоро

29.11.2021 | 12:23

Като не искаш “дискриминация“ ваксинирай си келешите.

Отговори
3 15
bam

bam

29.11.2021 | 12:38

Наркоман.

Отговори
5 3
дере

дере

29.11.2021 | 11:33

Не е дискриминация, а нарушение на българската конституция.

Отговори
16 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?