Следвайте ни

Гимназисти от „Столипиново” ще стават учители

Тръгват на частни уроци да вземат матурите, фондация плаща такси и стипендии във вуза

viber icon

Будни гимназисти от малцинствата ще се изучат за учители, а след това ще влязат в детски градини в „Столипиново”. Това предвижда проект „Млади ромски педагози”, който в Пловдив ще се реализира от Национално сдружение за социални дейности, обучение и образование и ДГ „Щастливо детство” в махалата.

Платформата е на фондация „Тръст за социална алтернатива” и цели да създаде позитивен модел за издигнал се от общността човек, който да стане пример за хлапетата от малцинствата и „да изтегли” нагоре и тях. От 21 проектни предложения пловдивските организации попадат сред петте одобрени, въпреки че първоначалното намерение e било да се финансират само малки населени места с ромско и турско население.

Проектът в „Столипиново” предвижда да се подберат шестима младежи плюс 3 резерви, които са в 11. или 12. клас. Те ще тръгнат на уроци, за да изкарат добре матурите. Персонална стипендия на всеки от тях ще покрие разходите за частни учители. Ментор ще подкрепя младежите във всеки етап, като ще помага и в кандидатстудентската кампания с подаване на документи, явяване на изпит и всякакви трудности, които възникнат, включително и съпротива в общността. Фондацията ще плати всички такси по кандидатстването, както и семестриалните за 5-годишното следване. Младежите ще получават стипендия и във вуза от бюджета на проекта. В него е заложена възможност след дипломирането да бъдат назначени в ДГ „Щастливо детство”.

„Това е нов подход, досега се фокусирахме върху социализацията на децата и работата с родителите, изпитвайки постоянни трудности с персонала. Няма готови учители, които да имат желание да работят с малцинствата и да са подготвени за това”, казва директорката на детското заведение Евгения Попиванова. Присъствието на учител от общността, но като титуляр, а не като помощник в групата, е възможност детето да се отпусне от първия ден, по-лесно да се адаптира и да се „води” по добрия пример, казва тя.

Докато младежите учат, ще текат обучения на менторите и на партньорите по проекта. Те ще отидат на обмяна на опит в Сърбия и Холандия, където подобни модели работят успешно. По програмата „Млади ромски педагози” свои добри практики у нас разработват и Попово, Разград, Монтана. А шуменско село има вече свой учител, излязъл от ромската общност.

До средата на август се очакват последни уточнения около бюджета за пловдивския проект, а от септември стартира набирането на младежите, като първо ще се търсят будни тийнейджъри от горен курс в столипиновските училища. Летвата не е ниска - на тях трябва да им предстои дипломиране, да са мотивирани да учат предучилищна или начална педагогика, да имат общ успех поне 4 и най-малко 4,50 по български език и литература. Ще влязат в програмата, след като напишат мотивационно писмо на тема „Защо искам да стана учител” и бъдат препоръчани от техен преподавател.

Още по време на подготовката си младежите ще имат ангажимент да се включат с доброволчески дейности в детската градина, за да общуват интензивно с децата от общността. В портфолиото си всеки ще има 3 такива мисии, които може да са свързани с различни занимания в групите, с облагородяване на средата или с участие в други инициативи. Те могат да влязат в градината още преди да са се дипломирали - като помощник-възпитатели или помощник-учители, уверява Попиванова. И добавя, че на финала няма да има шоково назначаване на шестима обучени учители от малцинствата на едно място, защото това може дори да предизвика обратен ефект  - съпротива от настоящия персонал и отдръпване на родители, които сега пращат децата именно с желанието да научат български и да прескочат ограниченията в капсулираната етническа общност


„Давам си сметка, че няма да е лесно не само да открием и подкрепим бъдещи педагози от махалата, но и да постигнем приемането им от останалите, казва Евгения Попиванова. С добри намерения и едно щракване няма да се получи. Знам на мен, отличничката, колко ми е било трудно да завърша педагогика. Някои изпити са много тежки. Знам, че ще имаме проблем и във фамилията, със свекървата или дядото, които ще натякват защо младежът следва, а не се задоми или не иде да печели в евро. И един ден някой ще влезе при мен и ще каже: „Аз бях дотук, тръгвам за Германия”. Но ще го направим, защото това е един от пътищата към децата от малцинствата и защото вярвам в успеха на такъв подход”.

 

От помощник в кухнята до ресурсен учител

Млада жена от турската общност в „Столипиново” вече е тръгнала по пътя, който ДГ „Щастливо детство” залага в проекта. Навремето тя е прекъснала преждевременно образованието си, днес е омъжена, с две деца в начален курс. В момента работи като помощник в кухнята на детското заведение. Назначаването й първо предизвикало съпротива, даже оставки, които после били оттеглени. Вече не й говорят през рамо, подкрепихме я да завърши училище и наесен е първокурсничка в задочна форма по специална педагогика в Пловдивския университет, разказва Евгения Попиванова. Съпругът пък работи в местното РУП и също учи успоредно в школата в Симеоново. Директорката се надява да включи жената в проекта и на нея също да се полага стипендия като подкрепа по време на предстоящото й следване. А после е готова да я назначи като ресурсен учител или логопед.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Мюмюн Давидов Паси

Мюмюн Давидов Паси

05.08.2019 | 14:42

Не даваме децата на тези от фондацията - учат ги да крадат.

Отговори
3 1
А.Х.

А.Х.

05.08.2019 | 12:07

Щом приматите ще ни учат да четем и пишем,значи скоро България няма да я има.

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?