Следвайте ни

Гимназисти от Пловдив честват Деня на Европа в Ютуб

viber icon

С 20-минутно видео в Ютуб Професионалната гимназия по електроника и електротехника чества Деня на Европа. Под надслов „Ние сме в Европа и Европа е в нас“ то разказва за участия в европейски инициативи на учебното заведение и връща възпитаници на школото към спомените от обмени в чужбина по програма „Еразъм+“.

След химните на ЕС и България директорът на ПГЕЕ Стоянка Анастасова споделя, че всяка година училището чества 9 май. „Денят символизира постоянния ни стремеж към единство и просперитет. Европейското единение е градено дълго, трудно, с взаимни отстъпки и истинска солидарност“, подчертава Анастасова. И добавя, че всички можем да мечтаем и да реализираме мечтите си, като пожелава на учениците да са амбициозни, смели и солидарни.

„Бъдете отговорни пред себе си и хората около вас, за да живеем в Европа на многото възможности“, добавя своя призив и д-р Красимира Василева, председател на NABEC.

 Тя припомня, че през 1950 г.  в Часовниковата зала на двореца Дорсе в Париж външният министър на Франция предлага решение за преодоляване на страха от Втората световна война – обединение чрез сливане на интереси. „Така от напълно разрушена Европа днес тя се е превърнала в технологичен свят на сигурност, права и свободи. Ние свикнахме  със свободното движение и го приемаме за даденост. Даже роптаем  срещу ограничения. Явно не си даваме сметка за трудностите в 70-годишната история на ЕС – казва д-р Василева.  -  Кризите се превъзмогват. Винаги ще има евроскептици и еврооптимисти. Но Жан Моне казва: „Аз не съм нито песимист, нито оптимист, аз съм просто решителен!“ Бдете решителни! Според Чърчил  песимистът вижда трудност във всяка възможност, а оптимистът – възможност във всяка трудност. Всеки проблем има няколко решения. Търсете ги!“

Единайсетокласничката Ангелина Топалова разказва на кратко историята на ЕС. Следва преглед на участията на ПГЕЕ в евроинициативи. Училището е първо в регионалното състезание Европейски ден на спорта, което цели да насърчи физическата активност, здравословното хранене и опазването на околната среда.

Пловдивското професионално училище участва и с два модула – за програмиране и създаване на роботи, в Европейската седмица на програмирането. И има 4 призови места сред 280 проекта, участвали в Super STEAM Europe. Освен това тази година бе избрано за училище- посланик на Европарламента.

Осъществило е множество обмени по програма „Еразъм+“ – в Чехия, Великобритания, Германия, Португалия, Италия.

Емилия Кънева е бивша възпитаничка на школото, която е участвала в един от тях – във Великобритания.

„Най-прекрасният аспект бе културният обмен. Бяхме в приемни семейства, живяхме с тях, опитахме местната кухня, подобрихме английския си език. Тръгнахме група от 20 непознати, там се превърнахме в отбор. Заедно видяхме Лондон и се прибрахме с торба, пълна със знания“, разказва Емилия.

В момента тя е студентка в ТУ-Пловдив и миналата година отново се възползвала от възможностите на „Еразъм+“ – да учи 3 месеца в Техническия университет в Прага. "Еразъм" е нещо, което трябва да се преживее, не да се разказва, обобщава тя.

А Васил Христев, който е завършил ПГЕЕ и сега е студент по маркетинг, споделя за пътуванията си в Плимут и Торино. Преживяването промени възгледите ми за бизнеса в други държави, признава младежът.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?