Следвайте ни

Гимназията по кожени изделия събира пари за „Нотр Дам”

Учениците от Арман махала разпознаха себе си в Есмералда и Квазимодо от „Парижката Света Богородица”, продават за нея изработените от тях чанти и несесери

viber icon

С разпродажба на чанти, несесери и аксесоари, които сами са направили от кожа, ученици събират пари за спасяването на погълнатата от пожар прочута катедрала „Нотр Дам” в Париж. Професионалната гимназия по кожни изделия и текстил „Проф. д-р Иван Богоров”  обяви акцията на старта на Дни на кариерата, които в днес и утре ориентират седмокласниците каква специалност да изберат. Решението за благотворителната акция узряло за една нощ, след като ръководството гледало страшните кадри по телевизията вечерта, преди да подреди щанда си в Центъра за подкрепа на личностното развитие – ОДК – Пловдив.

Това е трагедия за целия културен свят, каза директорът на гимназията Михаил Казанджиев. И си припомни знаковия роман на Виктор Юго „Парижката Света Богородица”, създаден до голяма степен от автора, за да накара съвременниците му да осъзнаят стойността на готическата архитектура, често пренебрегвана и разрушавана.  Школският шеф откри паралел и между героите в сюжета и своите възпитаници от Арман махала. „Есмералда е циганка, но единствена подава вода на Квазимодо. А той самият е считан за олицетворение на грозотата, но носи сърце от любов. Нашите деца също са от този етнос, заради което понякога са пренебрегвани. Искаме да покажем истинската им красота  и в същото време да помогнем за възстановяването на катедралата”, обясни Казанджиев.

Той направи уговорка, че финансовият принос на училището към Фонда за спасяване на „Нотр Дам” ще е много скромен, но смисълът е в жеста на съпричастност и знака на уважение към важните следи и паметници в историята на човешката култура.

Щандът на ПГКТИ „Проф. Д-р Иван Богоров” остава и днес в изложението „Дни на професиите”, а  директорът призова не само ученици, а и всички пловдивчани да се включат в благотворителната инициатива на школото. Учителите закичиха ревери с набързо нагънати лентички с  принтиран изглед на пострадалата катедрала, за да изразят своята съпричастност. А учениците пресъздадоха атмосферата на готиката в ревю с модели в този стил, които сами са създали и изработили.

С какви аргументи ученици убеждаваха връстници да учат в тяхната професионална гимназия – утре във в. „Марица”

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?